(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Chemko Strážske podporuje ekologickú likvidáciu polychlórovaných bifenylov
@ Aktuálne -> Región     Feb 08 2006 - 17:01 GMT
(TASR) - V areáli akciovej spoločnosti Chemko Strážske je v súčasnosti uskladnených 600 ton polychlórovaných bifenylov (PCB), ktoré patria medzi nebezpečný odpad. Spoločnosť podporuje projekt na likvidáciu PCB-látok ekologickou cestou, na ktorom participovalo OSN a Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Celkové náklady na realizáciu projektu predstavujú zhruba 20 miliónov USD, z toho 9 miliónov poskytne MŽP SR, verejný sektor, mimovládne organizácie a pod.

"Vedenie Chemka je ústretové nespaľovacej metóde likvidácie PCB-látok, ktorá je ekologicky menej zaťažujúca, ako aj tomu, aby bol projekt na likvidáciu realizovaný v areáli Chemka a aby sa neskôr aj komerčne uplatnil," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa spoločnosti Katarína Kadášiová. Dodala, že v najbližších dňoch sa uskutoční stretnutie manažmentu spoločnosti s projektovým tímom, ktorí sa bude podieľať na likvidácii PCB-látok a predstaviteľmi MŽP SR. Práve na ňom sa podľa Kadášiovej spresní ďalší postup a isté nezrovnalosti.

Chemko, a. s., Strážske už od roku 2001 aktívne spolupracuje s projektovým tímom a poskytuje mu všetky potrebné informácie. "Predpokladáme, že projekt založený na deštrukturalizácii sa bude realizovať v najbližších šiestich rokoch, pričom so samotnou deštrukturalizáciou počítame v štvrtom roku od začatia realizačných prác," doplnila Kadášiová. Vedenie Chemka je naklonené myšlienke, ktorou sa štát zaviazal do roku 2010 na území Slovenskej republiky zlikvidovať všetky PCB-odpady.

V spoločnosti Chemko doposiaľ spaľovacou metódou zlikvidovali prostredníctvom istej dodávateľskej firmy 300 ton PCB-látok.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/