(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Riešenie dopravy limituje začiatok výstavby Auparku v Košiciach
@ Aktuálne -> Verejná správa     Feb 20 2006 - 16:20 GMT
(TASR) - Riešenie dopravy ostáva hlavným problémom výstavby polyfunkčného centra Aupark v Košiciach, ktoré nákladmi približne 2,5 miliardy Sk predstavuje najväčšiu investíciu v meste za posledné roky.

Zastupujúci primátor František Knapík predpokladá, že ak dospejú poslanci, architekti, pamiatkari a investor - spoločnosť HB Reavis Group ku konsenzu, výstavba by mohla začať koncom roka. Zastavenie celého procesu Knapík nepredpokladá. Ako dnes uviedol na tlačovej konferencii, o riešenie a využitie súčasného Námestia osloboditeľov sa mesto usiluje už 20 až 30 rokov a "nastal čas a investičné možnosti, aby sa toto územie konečne doriešilo".

Investor sa v kúpno-predajnej zmluve pozemku s rozlohou 10 000 štvorcových metrov zaviazal investovať do riešenia dopravy a preložky komunikácií pri hoteli Slovan 100 miliónov Sk. Zainteresované strany, vrátane Mestského zastupiteľstva však diskutujú aj o variante mimoúrovňového riešenia, ktoré je o 250 miliónov Sk drahšie. Keďže takého riešenie by prinieslo vyšší štandard dopravy a prístupu aj pre ďalšie inštitúcie v tejto časti mesta, Knapík vidí riešenie vo viaczdrojovom financovaní.

Košickí architekti majú výhrady k radikálnemu posunutiu platnej regulačnej čiary zástavby západným smerom takmer o 140 metrov na západ, čo podľa ich zlikviduje tradičnú vydláždenú plochu námestia ako verejného priestoru. Prekročenie regulačnej čiary, ak ho v súvislosti s novou výstavbou povolia, by nemalo presiahnuť úroveň historickej zástavby za hotelom Slovan. Tak by sa podľa architektov nedegradovalo tradičné námestie, na ktoré je verejnosť po desaťročia zvyknutá. Zásadné výhrady majú aj k výške budúcich objektov Auparku, keďže upravený regulačný plán zvyšuje povolenú výškovú úroveň zástavby oproti platnému regulačnému plánu zo 16 na 20 nadzemných podlaží.

Proti výstave Auparku na Námestí osloboditeľov je Spolok na podporou skrášľovania Košíc, podľa ktorého stavba znefunkční mestskú pamiatkovú rezerváciu. "Sme za Aupark, ale na inom mieste, alebo aspoň stavbu menšieho rozsahu," uviedol predseda spolku Ladislav Rovinský.

Košické Mestské zastupiteľstvo sa najbližšie bude problematikou Auparku zaoberať 23. februára.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/