Charakteristika
Stredné odborné učilište potravinárske poskytuje možnosť vzdelnania v týchto učebných a študijných odboroch:
3-ročné učebné odbory
Pekár, pekárka - pre dievčatá a chlapcov; číslo odboru 29-62-2
Cukrár, cukrárka - pre dievčatá a chlapcov; číslo odboru 29-34-2
Mlynár - pre chlapcov; číslo odboru 29-61-2
Mlynár, cestovinár - pre chlapcov, číslo odboru 29-63-2
Podmienky na prijatie do 3-ročných učebných odborov:
Úspešné ukončenie 9. ročníka základnej školy, záujem o zvolený učebný odbor, zdravotná spôsobilosť, vzorná osobná hygiena, osobný pohovor
Spôsob ukončenia prípravy na povolanie:
Ukončenie učebných odborov formou záverečnej skúšky s výučným listom, ktorý oprávňuje aj získanie živnostenského listu v danom odbore. Záverečná skúška má teoretickú a praktickú časť. V teoretickej časti sú to ústne pohovory z odborných prdmetov. V praktickej časti ide o zvládnutie danej receptúry, technologickej prípravy a výroby finálneho produktu.
4-ročný študijný odbor
Operátor, operátorka potravinárskej výroby - študijný odbor pre dievčatá a chlapcov; číslo odboru 29-60-4
Podmienky na prijatie:
Úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, záujem o zvolený študijný odbor, úspešné vykonanie prijímacej skúšky zo slovenského jazyka a matematiky, zdravotná spôsobilosť
Po úspešne vykonanej maturitnej skúške sa absolvent môže uplatiniť v prevádzkach pekárensko-cukrárenskej a inej potravinárskej výroby. Absolvent tohto študijného odboru je pripravený pokračovať v pomaturitnom a vysokoškolskom štúdiu na ľubovoľnej vysokej škole.
Nadstavbové štúdium
Potravinárska výroba - zameranie: pekárenská a cukrárska výroba - nadstavbové štúdium pre dievčatá a chlapcov; číslo odboru 29824-02
Podmienky prijatia:
Úspešné ukončenie 3-ročného štúdia SOU v učebnm odbore pekár, cukrár, resp. v príbuzenskom učebnom odbore, úspešné vykonanie skúšky zo slovenského jazyka a matematiky.
Spôsob ukončenia štúdia:
- maturitná skúška (maturitné vysvedčenie)
Po úspešne vykonanej maturitnej skúške sa absolvent môže uplatiniť v prevádzkach pekárensko-cukrárenskej a inej potravinárskej výroby. Absolvent tohto študijného odboru je pripravený pokračovať v pomaturitnom a vysokoškolskom štúdiu na ľubovoľnej vysokej škole.
SOU potravinárske pre žiakov so vzdialeným miestom bydliska zabezpečuje ubytovanie a stravovanie v domove mládže. V školskom roku 2000/2001 mala škola 276 žiakov. Pre potreby učebných a študijných odborov sa využívajú školská pekáreň a cukrárska výrobňa.