magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košický Lunik IX je už štvrtý deň bez systémových dodávok pitnej vody
@ Aktuálne -> Rôzne      Mar 06 2006 - 16:44 GMT
(TASR) - Približne 6000 obyvateľov košického prevažne rómskeho sídliska Lunik IX je už štvrtý deň bez systémových dodávok pitnej vody. Kvôli vysokým dlhom ich v piatok zastavila Východoslovenská vodárenská spoločnosť.

Rómsky starosta Ladislav Šaňa informoval, že zatiaľ vozia vodu na sídlisko tri razy denne v cisternách a nájomníci si ju roznášajú do bytov. Za jednu cisternu zaplatí miestny úrad približne 7000 korún. Na varenie a pitie si môžu Rómovia vodu nabrať aj na miestnom úrade a v materskej škole.

Situáciou sa dnes zoberalo vedenie mesta. Podľa zastupujúceho primátora Františka Knapíka samospráva vidí dve riešenia. Budú rokovať s vodárenskou spoločnosťou, aby dohodli splátkový kalendár. Druhým, časovo a investične náročnejším riešením, je uvedenie do prevádzky vlastného zdroja úžitkovej vody pre nájomníkov, ktorý by využívali v podobných krízových situáciách.

Knapíka zarazilo radikálne riešenie vodárov bez predbežnej konzultácie s mestom, ktoré je najväčším akcionárom vodárenskej spoločnosti. Zastupujúci primátor očakáva, že sa podarí od utorka zabezpečiť aspoň regulované dodávky v množstvách, ktoré si nájomníci zaplatia.

Podľa poverenej riaditeľky Bytového podniku mesta Košice Boženy Stankovej dlh len za vodu na Luniku IX dosiahol ku koncu decembra 37 miliónov korún a od začiatku tohto roka narástol o ďalších takmer 10 miliónov korún.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]