magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Klimatitizácia košickej Steel Arény stála viac ako 64 mil. Sk
@ Aktuálne -> Rôzne      Mar 06 2006 - 18:45 GMT
(TASR) – Viac ako 10 dní športovci a návštevníci podujatí košickej Steel Arény si už užívajú kvalitný ľad aj vďaka špičkovej technológie klimatizačných zariadení. Udržanie príjemnej klímy v priestore haly štadióna s objemom 115 tisíc kubických metrov je v réžii spoločnosti Skanska Technológie. Tá sa podpísala pod práce spojené s klimatizačným vybavením arény a technológiou ľadovej plochy, ktorých investičný náklad predstavoval viac ako 64 miliónov Sk.

Hala sa bude využívať predovšetkým ako zimný štadión. Klimatizácia zabezpečuje optimálne podmienky na ľadovej ploche, v hľadisku pre divákov aj v priľahlých prevádzkových priestoroch. "Nainštalované špičkové technológie zabezpečia príjemnú klímu v celej hale štadióna. Zamedzia, aby sa ľad topil a rástla vlhkosť," pripomenul projektový manažér spoločnosti Skanska Technológie Róbert Varga.

Aréna haly sa nachádza na prízemí objektu a celá budova má oceľovú konštrukciu. Nad klimatizovaným priestorom je plochá klenutá strecha so stredovým priebežným svetlíkom. V zime a v lete bude teplota regulovaná v centrálnom dispečingu. Hodnoty hlučnosti v jednotlivých priestoroch budú zodpovedať platným normám a hygienickým predpisom počas dennej prevádzky.

Finálne práce na vzduchotechnike sa zavàšili v januári 2006 a následne sa začala chladiť ľadová plocha, na ktorej bol vytvorený prvý ľad. Zároveň boli spustené všetky vzduchotechnické jednotky pre hlavnú halu vrátane jednotiek s plynovým ohrevom vzduchu. Vzduchotechnika zabezpečila vykurovanie a vetranie všetkých priestorov stavby aj v najväčších januárových mrazoch, -20°C. Vo februári bolo nainštalované požiarne vetranie chránených únikových ciest a teplovzdušné clony vo vstupnej hale. Skúšky vzduchotechniky potvrdili zadané parametre v projekte a dodržanie relevantných predpisov pre prevádzku haly.

Prvú zaťažkávajúcu skúšku Steel Aréna absolvovala 24. februára a zvládla ju bezproblémovo. Hlavný program prebiehal striedavo na ľadovej ploche i na pódiu. S kvalitou ľadu boli spokojní krasokorčuliari i legendy košického hokeja a pražskej Sparty.

Informáciu TASR poskytla špecialistka vonkajších vzťahov a. s. Skanska SK ¼ubica Polakovičová.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]