magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Veritelia nebankových súbjektov sú nespokojní s konkurzmi a postupmi súdov
@ Aktuálne -> Rôzne      Mar 08 2006 - 18:42 GMT
(TASR) - Veritelia skrachovaných nebankových subjektov (NS) B.M.G. Invest a Horizont Slovakia sú nespokojní so speňažovaním majetku v konkurze i s postupom konkurzného súdu a tvrdia, že ich majetok sa tuneluje.

"Máme obavy, že keď sa ukončí konkurz a správcovia vyčíslia hodnotu získaných finančných prostriedkov za predaný majetok, ten bude taký malý, že konkurz skončí so stratou," uviedol dnes pre TASR predseda Združenia poškodených občanov veriteľov (ZPOV) Ladislav Skala. Podľa jeho vyjadrenia majú už teraz informáciu, že pôvodných 16 miliárd Sk od 170 000 veriteľov NS sa počas konkurzu, vyhláseného v roku 2002, "scvrklo" o vyše 90 %.

Výhrady má ZPOV napríklad k predaju nevyčerpaného reklamného času B.M.G. v istej televízii v hodnote 141 miliónov Sk za 2,6 milióna Sk istej bratislavskej spoločnosti. Podľa podpredsedu ZPOV Jána Hrušku veritelia tým prišli o 138 miliónov Sk. Na konanie sudkyne Krajského súdu v Košiciach podali trestné oznámenie, ktoré im vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii - Východ i prokurátor zamietol. ZPOV však chce o tieto svoje peniaze bojovať aj na medzinárodnom súde v Štrasburgu.

Hruška tvrdí, že bol porušený zákon, keďže sudkyňa údajne nemala súhlas na predaj od veriteľského výboru a správca konkurznej podstaty mal vymáhať celú pohľadávku a nepredávať ju. ZPOV spochybnilo aj samotnú zmluvu o nákupe reklamného času. Spoločnosť B.M.G. Invest v nej totiž pristúpila na sankciu pri jej vypovedaní, ktorá vysoko presahovala jej základný majetok. Ministerstvo spravodlivosti SR prisľúbilo v roku 2004 urobiť na konkurznom súde v Košiciach kontrolu, avšak doteraz sa tak nestalo, uviedol Hruška.

ZPOV nie je podľa jeho zástupcov spokojné aj s tým, že Najvyšší súd SR zamietol možnosť, aby sa 6 zástupcovia poškodených mohli zúčastňovať aktívne na súde s konateľmi Horizont Slovakia a B.M.G. Invest - pred špeciálnym súdom v Pezinku a nanášať svoje pripomienky, napríklad, aby majetok konateľov - jachty, vily, lesné pozemky, či zbierky zbraní, ktoré mohli nakúpiť z peňazí veriteľov, prepadol štátu a poslúžil na vyplatenie veriteľov.

Výhrady majú zástupcovia ZPOV aj voči konaniu súdov vo veci žaloby, ktorú združenie v roku 2003 podalo pri ochrane svojich záujmov na štát. "Aj keď verím v nezávislosť a objektívnosť našich súdov, v tomto prípade máme z jednotlivých pojednávaní pocit, že všetko ide jedným smerom - dokázať, že nešlo o nič iné, ako o pyramídovú hru" - uviedol Skala.

Podľa predsedu ZPOV však podobné názory vyvracia okrem iného skutočnosť, že povolenie na obchodovanie v cennými papiermi vydal vtedy pre Horizont Slovakia a B.M.G. Invest úrad pre dohľad nad finančným trhom a štát získal na daniach z peňazí veriteľov približne 6,4 miliardy Sk.

Nebankové subjekty Horizont Slovakia a B.M.G. Invest zatvorili v roku 2002. Ich krach sa priamo dotkol 170 000 veriteľov a spolu s ich rodinnými príslušníkmi približne pol milióna ľudí.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]