magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KSK žiada pre stredné školy navýšenie financií o 90 miliónov korún
@ Aktuálne -> Školstvo      Mar 22 2006 - 18:09 GMT
(TASR) - Košický samosprávny kraj žiada Ministerstvo školstva SR o navàšenie objemu pridelených financií na rok 2006 o 90 miliónov korún. Ide o dofinancovanie nad rámec normatívne určených prostriedkov na počty žiakov, ktoré podľa KSK nepokrývajú oprávnené nároky tamojších škôl.

Ako spresnila hovorkyňa Úradu KSK Soňa Jakešová, na energie žiadajú dofinancovať 29 miliónov Sk. Zdôvodňujú to dlhotrvajúcou zimou a nezodpovedajúcimi koeficientmi tepelnej náročnosti, ktoré spôsobili o 25 až 30 percent vyšší nárast nákladov na energie ako vlani.

Na dofinancovanie mzdových prostriedkov a na odvody do poistných fondov žiada košická regionálna samospráva 40 miliónov Sk. Normatív podľa KSK nezohľadňuje skutočnú potrebu mzdových prostriedkov, vrátane valorizácie, ani financie potrebné na osobné a ostatné nárokové príplatky pedagógov.

Pri financovaní škôl KSK požaduje zohľadniť aj regionálne špecifiká, súvisiace s nepriaznivou finančnou situáciou a vysokou mierou nezamestnanosti tamojšieho obyvateľstva. Časť škôl totiž pôsobí v lokalitách s vysokou, niekde až 80-percentnou koncentráciou sociálne slabých obyvateľov. Ide o Stredné odborné učilištia v Štítniku, Pribeníku, Medzeve, Prakovciach, Viničkách a Dobšinej. Normatívy nezohľadňujú zabezpečovanie dochádzky žiakov na pracoviská mimo areálov škôl a tak školy používajú vlastné školské vozidlá. Pretože sa rodiny žiakov na tom finančne nepodieľajú, KSK žiada na dofinancovanie v kategórii doprava navýšiť sumu o 1 milión korún.

Ostatné prostriedky sú určené na údržbu, nájomné a materiál na zabezpečenie výchovno-vzdelávacieho procesu.
V zriaďovateľskej pôsobnosti KSK je 100 škôl a školských zariadení. Z toho je 87 stredných škôl s právnou subjektivitou. Vrátane 90 miliónov, ktoré KSK žiada od ministerstva školstva v rámci dohodovacieho konania, celkový rozpočet pre školstvo predstavuje v tomto roku 1 miliardu 485 miliónov korún.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]