magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Približne tretina kapacity stredných škôl v Košickom kraji ostane nevyužitá
@ Aktuálne -> Školstvo      Mar 23 2006 - 10:26 GMT
(TASR) - Približne tretina prváckych lavíc na stredných školách Košického samosprávneho kraja (KSK) ostane v školskom roku 2006 - 2007 neobsadených. Školy tak kopírujú celoslovenskú realitu, keď ponuka škôl prevyšuje dopyt.

Hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková dnes informovala, že stredné školy v KSK môžu do prvého ročníka prijať 10 915 žiakov. Záujem o štúdium však predbežne prejavilo 7836 záujemcov, čo predstavuje využitie ponúkanej kapacity na takmer 72 percent. To znamená, že voľných zostáva 3079 miest. V minulom roku bolo 7746 záujemcov na 12 767 ponúkaných miest, s percentom využitia ponúkanej kapacity 60,7 percenta.

"Najväčší záujem je o gymnáziá, obchodné akadémie, hotelovú akadémiu, stredné zdravotnícke školy, umelecké školy, konzervatórium a strednú veterinárnu školu. Medzi strednými priemyselnými školami dominuje záujem o elektrotechnické a dopravné študijné a učebné odbory," spresnila poverená vedúca odboru školstva a kultúry Úradu KSK Mária Kokardová. V združených stredných školách so zameraním na služby je záujem o odbory kozmetička – vizážistka, kaderníčka, hotelová akadémia, kuchár, čašník, servírka a manažment regionálneho cestovného ruchu. Stredné odborné učilištia zaznamenávajú záujem o učebné odbory autoopravár, mechanik-elektrotechnik, kuchár, čašník a príbuzné odbory.

Naďalej klesá záujem o študijné a učebné odbory zamerané na poľnohospodárstvo, stavebníctvo, strojárstvo, odevníctvo a textil. Všeobecne pretrváva nízky záujem o stredné odborné učilištia a stredné poľnohospodárske školy. Samosprávny kraj preto bude musieť pokračovať v začatej racionalizácii siete škôl. Podľa Kokardovej veľmi dôležitá a nevyhnutná bude aj racionalizácia mikrosiete jednotlivých odborov v prepojení na potreby trhu práce a záujem, s prihliadnutím na regionálne špecifiká.

V pôsobnosti KSK je 22 gymnázií, 14 stredných priemyselných škôl, 11 hotelových akadémií, 3 dievčenské školy, 5 stredných poľnohospodárskych škôl, 7 združených stredných škôl, 3 umelecké školy, 4 zdravotnícke školy a 27 stredných odborných učilíšť.

Prihlášky do prvých ročníkov posielajú riaditelia základných škôl na stredné školy do 6. apríla.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]