magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nositeľ ceny Magnesia Litera na Týždni knižníc
@ Kultúra -> Literatúra      Mar 31 2006 - 07:34 GMT
V piatok 31. 3. o 16.30 h. bude mať vo FotoGalérii Nova (Hlavná 48, Košice) autorské čítanie Jan Balabán, český prozaik, nositeľ najprestížnejšej českej literárnej ceny Magnesia Litera 2005 za knihu poviedok Možná že odcházíme.

(České centrum – tlačová správa) -- Košické České centrum pozvalo v rámci pravidelného marcového podujatia Týždeň knižníc dvoch ostravských autorov – prozaika Jana Balabána a básnika Petra Hrušku - na spoločné autorské čítanie. Okrem toho, že sú generačnými rovesníkmi ,majú spoločnú aj Ostravu - mesto-továreň podkopané tisíckami kilometrov baníckych šachiet, s podivuhodnou societou ľudí, ktorých stretávajú na svojich potulkách po ostravských krčmách. Čierna duša tohto mesta sa otláča do ich textov rovnako ako neodškriepiteľný cit pre pointu ich literárneho rozprávania.

Jan Balabán (1961) absolvoval Filozofickú fakultu v Olomouci. Prekladá z angličtiny a píše. Prvá knižka – Stredovek - mu vyšla v roku 1995, potom nasledovali Boží lano, Prázdniny, Černý beran, Možná že odcházíme. Jeho najnovšia publikovaná novela Kudy šel anděl (Host, Brno 2005) sa odohráva v Ostrave 70. rokov.

Petr Hruška (1964) vyštudoval Filozofickú fakultu v Ostrave, v súčasnosti pracuje v Ústave pre českú literatúru Akadémie vied ČR. Na básnickú prvotinu Obývací nepokoje nadväzovali Měsíce. Vyšla mu aj zbierka Vždycky se ty dveøe zavíraly a najnovšie Zelený svetr. Jeho verše boli preložené do angličtiny, francúzštiny, slovinčiny a poľštiny. Čítanie jeho poézie dopåňa hrou na staručký metalofón jeho životná partnerka Yvetta Ellerová.

Vstup voľný.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]