magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Detské divadelné Košice potešia roztomilosťou a talentom
@ Kultúra -> Divadlo      Apr 18 2006 - 09:58 GMT
Ak patríte k tým, čo nezabudli, aké to je byť dieťaťom, mávnutím pierka sa dokázať zahåbiť do sveta bezhraničnej fantázie, snívať o rozprávkových krajoch a čarovných bytostiach, práve pre Vás pripravilo Krajské osvetové stredisko v Košiciach jubilejný X. ročník krajskej súťažnej prehliadky detskej dramatickej tvorivosti Detské divadelné Košice. Uskutoční sa 21. – 22. apríla od 8.45 v priestoroch CVČ Domino na Popradskej ulici.

Dva dni budú mať obdivovatelia detského divadla príležitosť vychutnávať si to najlepšie, čo sa v Košickom samosprávnom kraji na poli detského divadla urodilo. Spolu vystúpi až pätnásť súťažných kolektívov a prekvapením bude aj hosť z Poľska. Divákom malí herci ponúknu činoherné produkcie, hudobno-dramatické programy a chýbať nebude ani scénická miniatúra.

Námetom prezentovaných divadelných predstavení budú upravené predlohy ľudových rozprávok, studňou inšpirácií bude i slovenská klasika či dokonca vlastná autorská tvorba.

Súťažiť pred zvedavým obecenstvom a bedlivým okom päťčlennej odbornej poroty bude päť súborov z Košíc, s troma vystúpeniami sa predstaví Spišská Nová Ves. Svoje želiezko v ohni budú mať aj Rožňava či Michalovce a súťažiaci pricestujú aj z Valalík, Sene, Zemplínskej Teplice, Ruskova a Margecian.

Piatkový program odštartuje hneď po slávnostnom otvorení vystúpenie DDS Perlička zo ZUŠ Valaliky/ZŠ Seňa, ktorý predvedie predstavenie O putovaní zuba, ktorý nechcel spať na motívy rozprávky Daniela Heviera v úprave a réžii K. Valkovskej. Dospeláci z DS Jasanima z DDS Špitálska v Rožňave siahli po slovenskej klasike – predstavia sa hrou Rysavá jalovica na motívy Martina Kukučína v réžii M. Mendelíka. Prvý deň prehliadky absolvuje svoje predstavenie aj DDS Regetka zo ZŠ Ruskov s adaptáciou španielskej ľudovej rozprávky O poklade v réžii V. Sinčákovej. Popolušku priblíži divákom Dramatický krúžok pri MŠ v Margecanoch pod režisérskou taktovkou M. Kráľovej.
DDS Haťapaťatralala zo ZUŠ Bernolákovej v Košiciach zahrá divákom svoju verziu slovenskej ľudovej rozprávky Nevlastná sestra v réžii M. Harčaríkovej. Detské divadelné štúdio DMS v Spišskej Novej Vsi poteší prítomných scénickou miniatúrou Premena tuláka na Kuba na motívy K. Daškovej, v réžii I. Liptákovej a tiež aj predstavením Kronika mesta Kocúrkova na motívy O. Sekoru v réžii I. Liptákovej.

Prvý deň podujatia sa predstaví aj LDS Bodka zo ZŠ Bruselská v Košiciach. Predvedie hru na motívy rozprávky Pavla Dobšinského Kto z koho v réžii K. Obyšovskej.

Sobotňajší program otvorí DDS Kaja z MŠ Budapeštianska v Košiciach. Detičky sa predstavia rozprávkou Ako čert maľoval od Jozefa Pavloviča v úprave a réžii J. Kavaschovej. DDS Slniečko z MŠ Juhoslovanská, Košice zahrá divákom i porote obľúbenú rozprávku Pavla Dobšinského Pamodaj šťastia v úprave a réžii I. Takácsovej.

V rámci kategórie dospelí hrajúci pre deti divákov nepochybne zaujme BD Korienka pri OZ Priatelia Sophie z Michaloviec. Predstaví sa rozprávkou na motívy H. Ch. Andersena Statočný cínový vojačik v úprave a réžii R. Peterčákovej. V sobotu divákov poteší aj upravená slovenská ľudová rozprávka Snehulienka a sedem trpaslíkov v podaní DDS Hudráčik zo ZŠ v Zemplínskej Teplici. Režisérkou je B. Poláková.

Klauniádu Zlý sen stvárnia na „doskách, ktoré znamenajú svet“ deti z DDS pri ZUŠ Fabiniho v SNV. Autorkou námetu i režisérkou v jednej osobe je E. Kopperová. Chýbať nebude ani DDS Bzučo zo ZŠ a ZUŠ v Sobranciach, ktorý sa predstaví autorskou hrou Márie Kasičovej Len tak.

Záver bude patriť dospelým hercom hrajúcim pre deti z DS Alfíčko zo ZUŠ Bernolákovej v Košiciach, ktorí sa predstavia v divadelnom predstavení na motívy prózy Juraja Bindzára Kňažná Sentimenta v réžii M. Harčaríkovej.

Nesúťažné vystúpenie divadielka Teatrzyk niMiaTuRa z Krosna (Poľsko) vtiahne prítomných do rozprávky prostredníctvom divadelnej hry Poviedka o drakovi. Režisérom je Henryk Wichniewicz a hlavnou myšlienkou predstavenia bude veľký význam úsmevu a optimizmu v každodennom živote.
Súčasťou podujatia budú aj rozborové semináre súťažných produkcií pre vedúcich a režisérov.

Pokiaľ vás roztomilé detské divadielka nenechávajú ľahostajnými a máte záujem najmenších podporiť, nenechajte si ujsť túto jedinečnú dvojdňovú akciu. Vstup na podujatie je voľný.

Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]