magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košičania sa pripravujú na dôstojné privítanie Európskeho vlaku
@ Aktuálne -> Rôzne      Apr 18 2006 - 15:38 GMT
(TASR) - Košice budú jedinou slovenskou zastávkou Európskeho vlaku, ktorý v čase od 24. apríla do 1. mája poputuje krajinami Európskej únie.

Vlak s približne 100 cestujúcimi vypravia z Berlína, kde po týždni aj skončí svoju púť v deň, kedy sa EÚ v roku 2004 rozšírila o nových členov zo strednej Európy. Zastaví sa v Česku, Rakúsku, Slovinsku, Maďarsku, Slovensku a Poľsku. Cieľom je priniesť viac informácií o EÚ a iniciovať verejnú diskusiu o očakávaniach a perspektívach v novej rozšírenej Európe, informoval dnes na tlačovej konferencii Eduard Buráš zo spoločnosti Feman.

V metropole východného Slovenska zastaví vlak 27. apríla podvečer a zdrží sa v meste do 29. apríla. Obyvatelia a inštitúcie Košíc sa už pripravujú na jeho dôstojné privítanie.

Osadenstvo vlaku bude okrem umelcov rôzneho zamerania tvoriť aj skupina bývalých diplomatov EÚ. Hlavný koordinátor slovenskej časti projektu Martin Gbúr spresnil, že vlak prichádza s rôznymi projektmi zameranými na dialóg s obyvateľmi a informovanosť o EÚ. Z ankety v uliciach mesta o očakávaniach a návrhoch na lepšie fungovania EÚ nakrútia televízny film a distribuovať ho budú aj na kompaktných diskoch.

Košičania pripravujú pre eurovlak bohatý program - ako ich príspevok do putovného Festivalu Európy. Začne už od predpoludnia prezentáciou ľudových remesiel na Mlynskej ulici. Pokračovať bude pri Dolnej bráne a vyvrcholí po privítaní vlaku o približne 16. hodine na pódiu pred košickou železničnou stanicou. Vystúpi Zuzana Smatanová, skupiny Aliby, Sexit, Dilemma a ďalšie. Zámerom je predstaviť Košice celej Európe ako mesto s bohatou a rôznorodou kultúrou. Konať sa budú aj besedy s umelcami a spisovateľmi, do vybraných kultúrnych inštitúcií budú mať účastníci vlaku vstup zdarma. Záštitu nad festivalom prevzal košický primátor František Knapík.

Iniciátorom a tvorcom projektu Vlak pre Európu bola nemecká spoločnosť pre zahraničnú politiku MitOst a financuje ho Európska komisia.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]