magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Mozartovi a Roku slovenskej hudby venovali 51. Košickú hudobnú jar
@ Kultúra -> Koncerty      Apr 19 2006 - 15:15 GMT
(TASR) - Dvestopäťdesiatemu výročiu narodenia Wolfganga Amadea Mozarta a Roku slovenskej hudby je venovaný 51. ročník Košickej hudobnej jari (KHJ). Vedenie Štátnej filharmónie Košice(ŠFK) podujatia pripravuje na 4. až 25. mája.

Na poslucháčov a divákov obľúbeného hudobného festivalu s medzinárodnou účasťou čaká 11 hudobných a spoločenských podujatí v Košiciach i v regióne. Ako informovala dnes na tlačovej konferencii dramaturgička ŠFK Mária Kornúciková, otvárací koncert KHJ 4. mája je zameraný práve na Rok slovenskej hudby. Zaznie na ňom v premiére dielo Apeiron pre lesný roh, organ a orchester od Norberta Bodnára a symfonická suita Eugena Suchoňa Metamorfózy. Husľové sóla zahrá Václav Hudeček pod taktovkou ďalšieho významného českého umelca Vladimíra Válka.

Mozartovi patrí okrem iných koncert 11. mája, na ktorom ŠFK predvedie s popredných slovenským speváckym zborom Collegium technicum velikánovu Omšu c mol a Symfóniu č. 25 g mol.

Dramaturgia ŠFK pripravila v rámci KHJ ďalšie hudobné lahôdky - Obrázky z výstavy Modesta Petroviča Musorgského či Šeherezádu od Mauricea Ravela. V ústrety vyšli organizátori aj milovníkom štýlovej interpretácie starej i modernej hudby koncertom Solamente naturali, kde sa predstaví vynikajúci anglicky flautista Marten Root. Zo zahraničných telies sa poslucháči KHJ môžu tešiť na maďarský Miškovecký symfonický orchester, ktorý zahrá diela Bélu Bartóka.

Na záverečnom koncerte KHJ zaznie 25. mája veľkolepá Carmina burana od Carla Orffa v interpretácii ŠFK a Maďarského národného zboru.

V programe 51. KHJ je aj literárno-hudobný večer Vivat Comenius s umeleckým prednesom Alfreda Strejčka, operné predstavenie košického ŠD Rusalka a dve vernisáže košických umelcov. ŠFK podľa jej riaditeľa Júliusa Kleina bude "expandovať" aj mimo Košíc a v rámci hudobného festivalu KHJ vystúpi v Humennom a Veľkých Kapušanoch.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]