magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vychutnajte si aktuálny ročník Dargovskej ruže
@ Kultúra -> Podujatia      Apr 21 2006 - 12:01 GMT
Mimoriadne štedrú nádielku nádherných piesní z východného Slovenska ponúkne milovníkom tradičnej kultúry Krajské osvetové stredisko v Košiciach už v nedeľu 23. apríla. Práve v tento deň sa uskutoční v radoch obdivovateľov “ľudoviek” dlhoočakávaná súťaž v speve ľudových piesní okresu Košice – okolie ´Dargovská ruža´. Jej XXXVI. ročník si priaznivci “zlata v hrdle” budú môcť vychutnať od 13.30 v priestoroch Kultúrneho domu vo Svinici.

Spolu sa predstaví rekordne až dvadsiatka speváckych skupín a zasúťaží si aj šestnásť sólistov, ktorých bude sprevádzať ľudová hudba Železiar z Košíc. Obyvatelia devätnástich obcí budú mať príležitosť povzbudzovať práve svojho zástupcu a vychutnať si príjemný kultúrny zážitok.

Poslaním podujatia je aktivizovať spevákov ľudových piesní a členov speváckych skupín k samostatným výstupom, k vyhľadávaniu, spracovaniu a interpretácii hudobno-speváckeho folklórneho materiálu. Zároveň súťaž pomáha objavovať nové talenty, dáva priestor ku vzájomnej konfrontácii a oboznamuje poslucháčov s umeleckými hodnotami autentických skladieb.

Súťažiaci si zmerajú sily v kategóriách sólo spev ženy (prihlásilo sa deväť účastníčok), sólo spev muži (sedem účinkujúcich), ženské spevácke skupiny (pätnásť skupín) a mužské spevácke skupiny (štyri kolektívy).

„Veľmi ma tento rok potešila skutočnosť, že sa nám do súťaže okrem pravidelných účastníkov prihlásili aj noví mladí sólisti, čo je znakom toho, že podujatie oslovilo i mladšiu generáciu. Zaujímavosťou bude i debutové vystúpenie 85-ročného pána, ktorý ale k folklóru inklinuje už dlhé roky,“ prezradila Veronika Kentošová, metodička KOS a hlavná organizátorka podujatia.

Jednotliví interpreti odprezentujú pesničky z domáceho regiónu, prípadne z blízkeho okolia. Päťčlenná odborná porota zohľadní pri určovaní víťazov úroveň interpretácie pôvodného hudobno-speváckeho materiálu, vystihnutie miestneho a regionálneho charakteru a znakovosti, výber materiálu a jeho objavnosť, no nemenej dôležitú úlohu zohrá i súhra spevákov s hudobným sprievodom, dynamika, správna artikulácia a dýchanie či pohyb pri speve.

Dokopy vyše dvestodvadsať talentovaných a pre folklór zanietených spevákov zaplní Kultúrny dom vo Svinici atmosférou pokoja, návratu k tradíciám, úcty k domácej kultúre a najmä radosti z pekných pesničiek. Po troch rokoch bude tento ročník súťaže konečne postupový a tí najlepší sa stretnú v novembri na krajskej súťaži hudobného folklóru dospelých v Rožňave.

Nenechajte si ujsť aktuálny ročník Dargovskej ruže, ktorý nepochybne pomôže vytvoriť pekné spomienky. Krajské osvetové stredisko v Košiciach a Obec Svinica Vás srdečne pozývajú.


Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]