magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Aktuálny ročník Dargovskej ruže potvrdil jedinečnosť tohto podujatia
@ Kultúra -> Podujatia      Apr 26 2006 - 16:08 GMT
V nedeľu 23. apríla si spolu s vyše 220-timi spevákmi v obci Svinica v duchu zanôtili aj bežní návštevníci dlho očakávaného podujatia. V miestnom kultúrnom dome sa uskutočnila obľúbená súťaž v speve ľudových piesní okresu Košice – okolie ´Dargovská ruža´.

Aktuálnemu XXXVI. ročníku by sme mohli pripísať množstvo pozitívnych prívlastkov. Isté však je, že najdôležitejším pocitom, ktorý bude ešte dlho rezonovať v dušiach účastníkov, je radosť z aktívneho zastúpenia ľudovej piesne v súčasnej kultúre.

Aj ostatný vydarený ročník zorganizovalo ako po iné roky Krajské osvetové stredisko v Košiciach v spolupráci s obcou Svinica.
Obrovský počet talentovaných a zanietených spevákov z dokopy devätnástich obcí ponúkol nedočkavým divákom clivé i rezké melódie nádherných východoslovenských „ľudoviek“.

Veľmi ma teší, že si súťaž Dargovská ruža postupne našla priaznivcov všetkých vekových kategórií. Nielen v radoch divákov, ale aj medzi súťažiacimi mali svoje zastúpenie aj mladé ročníky a publikum ocenilo i vystúpenie najstaršieho účastníka súťaže - 85-ročného Jána Vrabeľa zo Slanského Nového mesta,“ prezradila hlavná organizátorka súťaže Ing. Veronika Kentošová z KOS. Podľa našich informácií už v týchto dňoch nosí v hlave nápady na ozvláštnenie ďalšieho ročníka Dargovskej ruže, ktoré si ale zatiaľ necháva v zálohe ako prekvapenie.

Podujatie otvorila PhDr. Marta Čiderová, pracovníčka referátu kultúry odboru školstva a kultúry KSK, ktorá celé roky podujatie aktívne podporovala a na ľudový spev nedá dopustiť. Následne už moderátorka podujatia Mgr. Zuzana Bobriková so šarmom začala predstavovať jednotlivých súťažiacich, a tak sa postupne doslova roztrhlo vrece s obrovským množstvom piesní. Jedna krajšia od druhej tešili všetkých bez rozdielu a veľkej pozornosti sa ušlo i ľudovej hudbe Železiar z Košíc, ktorá sprevádzala sólistov.

Päťčlenná odborná porota na čele s predsedom Mgr. ¼ubomírom Varínskym to ani pri hodnotení tohto ročníka Dargovskej ruže vôbec nemala ľahké, pretože z obrovského počtu jedinečných výkonov mohla na krajskú súťaž poslať len jeného sólistu a jednu spevácku skupinu.

V štyroch kategóriách súťažilo deväť sólistiek speváčok, šesť sólistov mužov, pätnásť ženských a štyri mužské spevácke skupiny.

Keďže túto súťaž pravidelne sledujem, môžem len konštatovať, že má vzostupný charakter. Zlepšuje sa kvalita speváckych prejavov, zaujímavejší je výber materiálu. Potešilo ma, že som sa stretol i s piesňou, ktorú som doposiaľ nepočul, a to o to viac, že ju spievala moja žiačka. Je veľmi ťažké určovať víťazov, keď sa musíme rozhodovať či sa sústrediť na autenticitu, alebo celkový dojem,“ prezradil ¼. Varínsky.
V kategórii sólo spev ženy napokon zvíťazila Eva Sokoliová zo Slančíka, druhá bola ¼udmila Benková z Poproča a bronz si vybojovala Marta Feketeová z Vyšnej Myšle.

V kategórii sólo spev muži bol najúspešnejší ¼udovít Veréb z Trsteného pri Hornáde, ktorý postupuje na krajskú súťaž, druhý skončil Ján Farkaš zo Slanského Nového mesta a tretie miesto si odniesol Vincent Vasiľ z Rozhanoviec.

Zo ženských speváckych skupín porotu najviac zaujala ŽSS Fortuna z Poproča, o druhé miesto sa podelili ŽSS Karička z Družstevnej pri Hornáde a Kostolian nad Hornádom a ŽSS Odvážne ženy z Vyšnej Myšle. Na treťom mieste skončili až tri skupiny - ŽSS Baršonka z Košickej Belej, ŽSS Živena z Moldavy nad Bodvou a ŽSS Keľučanka zo Slančíka.

Medzi mužskými speváckymi skupinami vynikol výkon MSS Beľanske parobci z Košickej Belej, ktorá postupuje na krajskú súťaž, striebro patrí MSS Hrabov z Trsteného pri Hornáde a tretie miesto si odniesla MSS Bakšaňe z Kokšova – Bakše.

Keďže sa vždy poctivo pripravujem, veľmi ma výhra dojala. To, o čo sa celý život snažím, čo mám v srdci, padlo na úrodnú pôdu a ja som preto veľmi šťastný a dojatý,“ vyslovil bezprostredne svoje pocity postupujúci víťaz ¼. Veréb.

Spomienky na Dargovskú ružu si návštevníci uchovajú ešte veľmi dlho. Toto podujatie je jedným z mála, o ktorom sa dá povedať, že v sebe nesie silnú pečať úcty k tradíciám, lásky k domovu, obdivu k ľudovej piesni a vrúcneho citu k folklóru.


Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]