magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Ústavný súd SR môže priznať odškodnenie aj o 50 percent nižšie ako ES¼P
@ Aktuálne -> Rôzne      Apr 26 2006 - 16:10 GMT
(TASR) - Výška primeraného finančného zadosťučinenia, ktoré priznáva Ústavný súd SR, môže byť za určitých okolností aj o 50 percent nižšia ako je suma, ktorú by pravdepodobne priznal Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Vyplýva to z aktuálneho rozhodnutia ES¼P v kauze Scordino proti Taliansku, ktorá sa týka dåžky konania a aj na Slovensku známeho problému prieťahov v súdnom konaní. Európsky súd v ňom stanovil princípy a kritériá, akými sa má vyhodnocovať, či sa osoba, ktorá už bola odškodnená na národnej úrovni, ešte môže považovať za poškodenú, alebo v terminológii ES¼P za obeť. Pri pracovnej návšteve Košíc o tom TASR informoval slovenský sudca ES¼P Ján Šikuta.

"Prípad Scordino proti Taliansku je zaujímavý tým, že Veľká komora v tomto rozhodnutí dáva určitý návod, pokiaľ ide o výšku nemajetkovej ujmy odškodnenia. Hovorí, že ak je sťažovateľ národným orgánom, v našom prípade Ústavným súdom SR odškodnený aj nižšou sumou, akú by priznal štrasburský súd, tak táto osoba stráca postavenie sťažovateľa, a teda už nie je obeťou," konštatoval Šikuta. Podľa ES¼P by mali súdne orgány na národnej úrovni najlepšie vedieť posúdiť všetky okolnosti prípadu i výšku odškodnenia tak, aby bola primeraná a dostačujúca v pomeroch danej krajiny.

V roku 2005 bolo zo SR podaných 504 sťažností, pričom väčšina, asi dve tretiny sa týkala práve prieťahov v konaní. Časť z nich tvorili sťažnosti, ktoré spochybňovali nepomerne nižšiu sumu priznaného finančného zadosťučinenia ústavným súdom. Po rozhodnutí vo veci Scordino by sa situácia mala čiastočne zmeniť.

Sudca Šikuta pripomenul aj viacero celoeurópsky zaujímavých prípadov, akými sa v súčasnosti zaoberá Veľká komora ES¼P. V krátkom čase možno napríklad očakávať verdikt v prípade britskej občianky Natallie Evansovej, ktorá bojuje o život zmrazených embryí vytvorených z jej vajíčok a expartnerových spermií. Problém nastal, keď bývalý snúbenec vzal späť súhlas na ich použitie a vo Veľkej Británii stratila možnosť použiť embryá. Základom Evansovej argumentácie je, že embryá samé o sebe majú právo na život a že zákaz použiť embryá je porušením jej práv na súkromný a rodinný život. V kauze ide aj o súboj s časom, pretože päťročné maximum zmrazenia embryí vyprší v októbri 2006.

Zaujímavé rozhodnutia Veľkej komory Šikuta očakáva aj v prípade drogového dílera, ktorý je v nemeckom väzení. Pri policajnom záťahu prehltol vrecúška s narkotikami, ktoré ho policajti násilím prinútili vyvrátiť. Sťažovateľ to považuje za porušenie článku 3 Dohovoru, ktorý zakazuje mučenie a neľudské či ponižujúce zaobchádzanie. Podobne sa tento článok odvoláva aj istý boss drogového kartelu, ktorý si takmer desať rokov odpykáva trest odňatia slobody za zostrenej izolácie. Podľa neho je takáto dlhá izolácia neprimeraná okolnostiam a účelu trestu a tiež ju považuje za mučenie a ponižujúce a neľudské zaobchádzanie. Obe rozhodnutia by mohli byť známe do konca tohto roku.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]