magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Európsky vlak sa na ceste siedmimi štátmi zastavil aj v Košiciach
@ Kultúra -> Podujatia      Apr 28 2006 - 09:09 GMT
(TASR) - Európsky vlak 2006, ktorý vypravili 24. apríla z Berlína, sa na 3500 kilometrovej ceste siedmimi štátmi Európskej únie zastavil včera popoludní v Košiciach. Prišlo v ňom približne 100 mladých s atraktívnymi projektmi, približujúcimi kultúru svojich krajín.

Zahanbiť sa nedali ani Košičania. Starým slovanským zvykom chlebom a soľou privítal účastníkov vlaku primátor multikulturálneho mesta František Knapík, ktorý prevzal záštitu nad podujatím.

Početné sprievodné akcie sa pred príchodom vlaku konali v meste celý deň. Organizátori košickej časti eurovlaku - samospráva a slovensko-európska kultúrna spoločnosť Feman - pripravili podvečer na košickej železničnej stanici Festival Európy. Priestor na pódiu až do polnoci dostali slovenské i zahraničné folklórne skupiny, rockové kapely, umelci a spisovatelia. Do mesta sa hostia dostali cez uličku remesiel, približujúcu zručnosti našich ľudových umelcov.

Košičania mohli získať informácie o EÚ a krajinách, cez ktoré prechádza vlak. Na revanš účastníci vlaku diskutovali s našincami a zbierali názory o EÚ.

"My sa pýtame, čo si myslia ľudia o Európe, a je zaujímavé, že veľa starších obyvateľov hovorí, že je im to vlastne jedno, že sa nič nezmenilo, ale vidia v tom veľkú budúcnosť pre svoje deti," uviedla pre TASR účastníčka vlaku Kristína Pokorná z českých Neratovíc.

Hlavnou myšlienkou projektu Európsky vlak, ktorý pripravila nemecká spoločnosť pre zahraničnú politiku MitOst, je propagácia myšlienky znášanlivosti a rozmanitosti národov. Vlak má už za sebou zastávky v Českých Budějoviciach, rakúskom Linzi, slovinskom Maribore a maďarskej Pécsi. Z Košíc, kde budú mať účastníci v piatok oddychový deň, ho vypravia v sobotu do poľského Krakova a po zastávke v Zgorzelci skončí svoj púť 1. mája opäť v Berlíne.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]