magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na jubilejných potulkách Košicami sa budú účastníci voziť električkou
@ Aktuálne -> Rôzne      May 04 2006 - 10:21 GMT
(TASR) - Dvadsiatu, jubilejnú Potulku mestom Košice nebudú musieť v sobotu jej účastníci absolvovať pešo. Organizátori z Mestského informačného centra (MIC) so sprievodcom Milanom Kolcunom ich totiž po stopách histórie košickej mestskej hromadnej dopravy povezú modernou 130-miestnou električkou.

Pravidelné tematicky zamerané Potulky už druhú sezónu obohacujú kultúrny život Košičanov. Na Slovensku ojedinelé podujatie približuje milovníkom histórie populárnou formou to najzaujímavejšie z minulosti i súčasnosti ich mesta. V sobotu 6. mája si pripomenú, že v ich meste v roku 1891 vznikli najstaršie dopravné podniky na území Slovenska. "Najskôr to bola koňmi ťahaná Konka, potom parná trakcia, neskôr motorové vozne a nakoniec už skutočná elektrická električka," priblížil Kolcun. Málokto z obyvateľov mesta tiež vie, že košická MHD má aj niekoľko rarít. Na križovatke na Moldavskej ulici sa napríklad dá električkou odbočiť ľubovoľným smerom a to z každej strany, čo neexistuje nikde v strednej Európe.

Zaujímavosťou tiež je, že električková trať v Košiciach mala od začiatku rozchod 1435 mm, čo zodpovedá rozchodu koľají na železničnej trati. To umožňovalo dostať vagóny zo stanice priamo do niektorej z košických tovární a naopak. ahákom pre návštevníkov môže byť aj prechod vozovňou, kam sa cestujúci obyčajne nedostanú.

Stúpajúci záujem o Potulky, na ktoré v apríli prišlo až 800 záujemcov, prinútil organizátorov rozšíriť ponuku termínov prehliadky. Podľa informácií riaditeľa MIC Ladislava Korána prvá sa začne už o 10.00 a ďalšia o 11.30. Pre tých, ktorí chodia radšej poobede, sú pripravené aj o 13.30, 15.00 a o 16.30. Zraz je tradične pred hotelom Slovan. Nedochvíľnosť, vzhľadom na cestu električkou, sa tentokrát návštevníkom nemusí vyplatiť. Vstupné aj na električkovú potulku ostáva ľudové. V predpredaji zaplatí dospelá osoba 35 a na mieste zrazu 49 Sk. Deti majú vstup zdarma.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]