magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Koncert na oslavu Dňa Európy
@ Kultúra -> Koncerty      May 05 2006 - 08:48 GMT
Koncert na oslavu Dňa Európy organizuje v pondelok 8.mája od 17.00 na Hlavnej ulici v Košiciach Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku.

Deň Európy, ktorý sa zaužíval pod názvom Schumanov deň si členské štáty EÚ každoročne pripomínajú 9.mája, v deň, keď v roku 1950 francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman načrtol plán povojnovej spolupráce európskych krajín. Svojou deklaráciou položil základy budúcej Európskej únie. Cieľom koncertu je priblížiť EÚ mladým ľuďom.

Na koncerte vystúpia umelci Le_Payaco, Zdenka Predná, Zuzana Smatanová a hudbu sveta sprostredkuje DJ Robo Gregor. Na podujatí sa zúčastnia aj poslanci EP za Slovensko, ktorí verejnosti priblížia fungovanie EP, jeho úlohy a ciele, a takisto aj to, ako je Slovensko vnímané z pohľadu iných členských štátov. Počas koncertu budú na námestí predvádzať svoje umenie street artists (chodúľové divadlo, karikaturisti, writeri...). Uskutočnia sa aj rôzne informačné aktivity o EÚ a EP, vrátane súťaží, v ktorých budú môcť účastníci vyhrať pripravené darčekové balíčky.

Politik a právnik Robert Schuman (1886-1963) patrí k zakladateľom európskej jednoty. Pochádzal z nemecko-francúzskeho pohraničia a veľké utrpenie mu pripravila 2. svetová vojna. Preto keď sa stal francúzskym ministrom zahraničných vecí (od roku 1948 do roku 1952), usiloval sa predovšetkým zabrániť ďalšej vojne. Na základe myšlienky Jeana Monneta predstavil 9. mája 1950 tzv. Schumanov plán, ktorý zmenil podobu Európy. Z podnetu Schumanovho plánu bola 18. apríla 1951 medzi 6 európskymi štátmi podpísaná Parížska zmluva - Zmluva o založení Európskeho spoločenstva uhlia a ocele (ESUO). Jej cieľom bolo vytvoriť spoločný trh uhlia a ocele, ktorý mal umožniť spoločnú kontrolu, plánovanie a využívanie týchto surovín a výrobkov a tým prekonať tradičné nepriateľstvo medzi Francúzskom a Nemeckom a zabrániť ďalšej vojne medzi nimi. Suroviny vojny sa prakticky i symbolicky premenili na nástroje zmierenia a mieru. ESUO bolo zárodkom postupného vzniku súčasnej Európskej únie. Robert Schuman sa stal aj prvým predsedom Európskeho parlamentu v rokoch 1958-1960.
Hlavnou úlohou Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku je poskytovať obyvateľom Slovenska základné informácie o Európskom parlamente (EP) a zviditeľňovať EP ako jedinú demokraticky volenú inštitúciu v EÚ. Informačná kancelária sa súčasne snaží informovať novinársku verejnosť o činnosti a záveroch prijatých na úrovni EP.

(Tlačová správa)   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]