magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košičania oslávili udelenie erbu a erbovej listiny z roku 1369
@ Kultúra -> Podujatia      May 09 2006 - 10:27 GMT
(TASR) - Dobovým ceremoniálom pred historickou radnicou a odovzdaním ocenení vyvrcholili v sobotu týždňové oslavy Dňa mesta.

Košičania si nimi už po dvanásty raz pripomenuli udelenie erbu a erbovej listiny panovníkom ¼udovítom Veľkým pred 637 rokmi ako prvej právnickej osobe v Európe.

"Dobovou listinou sa mesto identifikuje a spoznáva v rodine európskych a svetových miest. Dátum 7. máj 1369 je preto dňom a oslavou narodenín a určite aj menín nášho mesta, je to slávnostný a významný deň veľkej rodiny Košičanov," uviedol v slávnostnom príhovore primátor František Knapík.

Takmer tridsiatke jednotlivcov a kolektívov odovzdal potom Knapík Ceny mesta a Ceny primátora za rozvoj a šírenie dobrého mena Košíc. Sú medzi nimi košické osobnosti z rôznych oblastí spoločenského a verejného života - vedy, kultúry, duchovnej služby, výroby i športu. Za všetkých poďakovala riaditeľka košického letiska Marta Horváthová. Ocenený Anton Jura z U.S.Steel Košice sa finančnej súčasti ocenenia vzdal v prospech Detského domova v Spišskom Štiavniku.

Počas týždňových osláv pripravili Košičania desiatky podujatí. Otvorili sezónu v zoo a na detskej železnici, kanceláriu prvého kontaktu pre občanov, zvolili si študentskú richtárku, odštartovali kampaň Na kolesách proti rakovine. Konali sa vystúpenia spevákov a tanečníkov, výstavy a koncerty.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]