magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

OBRAZOVÁ ZÁVISLOS / BILDSUCHT (V. Ondrej – maľba, B. Raetsch – plastika)
@ Kultúra -> Výstavy      Aug 14 2002 - 15:12 GMT
18. 7. – 18. 8. 2002

Východoslovenská galéria, expozícia na Hlavnej ulici č. 27


Spoločná výstava dvoch nemeckých výtvarníkov strednej generácie , ktorí tvoria v odlišných výtvarných druhoch. Vlado Ondrej (1962) pochádza zo Slovenska, od roku 1982 pôsobí v Nemecku, kde ja vyštudoval maľbu a grafiku na VŠVU v Halle. Pôsobí v Lipsku a Halle. Na Slovensku sa prvýkrát prezentoval v rámci spoločného projektu Raumachsen v roku 1997.

Bruno Raetsch (1962) absolvoval na tej istej škole odbor sochárstvo. Na Slovensku je jeho tvorba premiérová.

Autori sa predstavujú tvorbou z konca 90. rokov 20. storočia a najnovšími dielami. Ondrej sa prezentuje súborom veľkoformátových figuratívnych malieb, v ktorých narába s prevzatými, významovo posunutými predlohami zo starých, nájdených publikácií a dobových tlačovín. Významovo nadväzuje na viacero smerov moderného umenia, osobitne pop-art, nový realizmus, ktoré mixuje do špecifickej postmodernej varianty. V maľbe často využíva výraz grafiky a kresby. V princípe ide o kódovanie kultúrnej pamäte, kedy navzájom prepája známe motívy s úplne náhodnými, zabudnutými.

Sochár Raetsch v najnovších prácach zasa inovatívne rozvíja prvky štrukturálnej abstrakcie. Veľkoformátové refléfy poníma ako samostatné objektové obrazy, v ktorých kumuluje prírodné a priemyselné materiály. Kóduje tak novodobú pamäť zeme, pričom evokuje priam archeologický, muzeifikovaný obraz nánosov našej aktuálnej civilizácie.

Poetika programu oboch autorov má viacero vnútorných, významovo styčných bodov. Názov projektu odráža jeden z nich: závislosť obraznosti v duchovnej a sociálnej rovine doby.

Výstava poskytuje pohľad na aktuálne polohy európskej maľby a plastiky. Ponúka paralely i odlišnosti v komparácii kontextu domácej umeleckej scény.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]