magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Jubilejná výstava fotografa Jána Zahornackého v galérii KDK
@ Kultúra -> Výstavy      May 12 2006 - 13:07 GMT
Krajské osvetové stredisko v Košiciach v spolupráci s Krosnienskym domom kultúry v Krosne pripravilo jubilejnú výstavu fotografa Jána Zahornackého pod názvom Konfrontácie. Milovníci umeleckej fotografie si ju budú mať možnosť pozrieť v Galérii KDK v Krosnienskom dome kultúry od 12. mája do 8. júna.

Ján Zahornacký sa narodil v roku 1946. Žije a tvorí v Košiciach. O fotografiu sa začal zaujímať v 70-tych rokoch, kedy absolvoval aj trojročné štúdium na Inštitúte umeleckej fotografie v Brne.

Popri tvorivej činnosti sa venoval aj lektorskej a porotcovskej činnosti. Pravidelne sa zúčastňoval domácich i zahraničných súťaží, z ktorých si odniesol nejedno ocenenie. Niekoľko desaťročí úspešne reprezentoval košickú fotografiu na rôznych výstavách nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí (v Česku, Maďarsku, Nemecku, Poľsku, Belgicku, San Maríne, Fínsku, Číne, Indii, USA). O rozsahu jeho tvorby svedčí aj niekoľko autorských výstav v Košiciach, Miskolci, Cottbuse, Krosne, Bialystoku, Karvinej, Žiline, Banskej Bystrici.

Tematicky sa zameriava na fotografovanie detského portrétu, krajiny, ktorej dominantou je obloha, kone, okolitá príroda, ale aj akt. Výstava s výstižným názvom „Konfrontácie“ je konfrontáciou tvorby včasného obdobia autora, kedy prevládala čiernobiela fotografia prevažne s tematikou portrétu a súčasného obdobia farebnej fotografie, ktorá sa líši aj tematicky.

Autorovi do ďalších rokov želáme veľa tvorivých síl, aby prostredníctvom objektívu hľadal a odhaľoval iným to, čo v dnešnom uponáhľanom svete nevidia.

Mgr. Helga Tomondyová   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]