magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košické STM buduje Galériu darovaných lietadiel
@ Kultúra -> Výstavy      May 16 2006 - 12:38 GMT
(TASR) - Európskou muzeálnou raritou bude Galéria darovaných lietadiel, ktorú ako súčasť svojho Múzea letectva buduje na košickom letisku Slovenské technické múzeum (STM).

Ojedinelá v rámci Slovenska bude galéria svojím architektonickým riešením a zastrešením na báze textílie, pripomínajúcim šapitó, informoval dnes riaditeľ STM Eduard Labanič. Dodávateľská firma vyžije progresívnu francúzsku technológiu.

Ak nenastanú komplikácie, galériu darov od hláv štátov z celého sveta, v ktorej umiestnia doteraz získaných 17 lietadiel a vrtuľníkov, otvorí múzeum koncom júna. Ako uviedol Labanič, stavba si vyžiada náklady približne 26 miliónov korún, ktoré poskytlo Ministerstvo kultúry SR. Na dodatočnú požiadavku statika bolo potrebné upraviť a spevniť kvôli bezpečnosti oceľovú konštrukciu, aby strecha odolala aj extrémnej snehovej vrstve. Už na budúci týždeň začnú stavbári so zastrešovaním.

Medzi exponátmi je napríklad ruské lietadlo Polikarpov 2 z 2. svetovej vojny, zvané kukuričník, čínsky bombardér A5 či americká helikoptéra UH 1, ktorú používali vo vietnamskej vojne.

Labanič informoval, že STM sa v týchto dňoch pripravuje pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí aj na Noc v múzeu, ktorá bude v sobotu 20. mája. Pre účastníkov akcie, ktorá potrvá od 17. do 22. hodiny, pripravili múzejníci rôzne prekvapenia vrátene umelých bleskov, prezentácie planetária, či bielej techniky z 50. tokov minulého storočia. Do podujatia sa zapojili aj ďalšie košické múzeá.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]