magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Karel Hvížďala a Moc a nemoc médií
@ Kultúra -> Literatúra      May 24 2006 - 11:23 GMT
(České centrum – tlačová správa) - Len pred niekoľkými dňami sa na pultoch kníhkupectiev objavila nová kniha rozhovorov s českým exprezidentom Václavom Havlom. “Stručne, prosím“ ju pomenoval jej autor Karel Hvížďala, známy český novinár, spisovateľ a mediálny analytik, ktorého autogram môžete získať v stredu 24. 5. o 18.00 vo Veľkom štúdiu košického Slovenského rozhlasu.

Karel Hvížďala však neprichádza len na autogramiádu svojej novej knihy, ale najmä kvôli prednáške o vplyve médií v súčasnej spoločnosti nazvanej Moc a nemoc médií. Tak sa volá aj jeho predchádzajúca kriticko-analytická štúdia, ktorá sa zaoberá situáciou na českom mediálnom trhu. Kritizuje privatizáciu verejnoprávnych médií ako poslednej nezávislej platformy neovplyvniteľnej medzinárodnými korporáciami. Problém vidí takisto v tom, že všetky noviny sa veľmi nápadne podobajú a sú takmer zameniteľné.

„V zdravej spoločnosti existujú ťažké prestížne noviny, stredný prúd aj masové denníky,“ píše vo svojej knihe Hvížďala, obdivovateľ Karla Krausa, alebo Karla Čapka. Prestížne denníky sú podľa neho najlacnejšími učebnicami, ktoré spoločnosť kultivujú, na rozdiel od klamlivých „infozábavných“ informácií.

„Najnebezpečnejšou ilúziou dnešnej doby je, že informácia má byť vtipná,“ uzatvára Hvížďala, ktorého stretnutie s košickou verejnosťou uvedie politický komentátor denníka Sme Peter Schutz.

Vstup voľný.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]