magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Len štvrtina miest je zatiaľ obsadená v SŠ Košického samosprávneho kraja
@ Aktuálne -> Školstvo      May 24 2006 - 15:51 GMT
(TASR) - V stredných školách Košického samosprávneho kraja (KSK) je zatiaľ neobsadená takmer štvrtina miest.

V prvom kole prijímacieho konania sa do prvých ročníkov stredných škôl v pôsobnosti KSK zapísalo 7850 žiakov a neobsadených ostalo zatiaľ 2376 miest, informovala dnes Soňa Jakešová z Úradu KSK. Spresnila, že z celkových 87 stredných škôl bude druhé kolo v 52 školách.

Spolu 22 gymnázií v kraji prijalo 1769 prvákov, pričom 168 voľných miest je v gymnáziách vo Veľkých Kapušanoch, Gelnici, Rožňave, Dobšinej, Moldave nad Bodvou, Krompachoch, Kráľovskom Chlmci a v Košiciach na Exnárovej a Kuzmányho ulici.

Do 14 stredných priemyselných škôl (SPŠ) sa po prvom kole prijímačiek zapísalo 1533 žiakov, 318 voľných miest chcú obsadiť ešte v desiatich SPŠ. Sú medzi nimi i priemyslovky, ktoré v minulosti nemali problém s obsadzovaním svojej kapacity. V Košiciach je to SPŠ a Obchodná akadémia Grešákova a stavebná, geodetická a strojnícka priemyslovka.

Tradične veľký záujem bol aj v tomto roku o štúdium na obchodných akadémiách a hotelovej akadémií, kde prijali 713 žiakov. Tieto školy druhé kolo prijímacieho konania nevyhlásili.

Stredné umelecké školy a konzervatórium prijali 155 prvákov, ďalších 34 ich chce v druhom kole prijať Stredná umelecká škola Košice.

Stredné zdravotnícke školy na Moyzesovej a Kukučínovej v Košiciach, v Rožňave a Michalovciach prijali 272 žiakov. Neobsadených zostalo 66 miest, ďalších záujemcov chcú ešte získať v Rožňave a na Kukučínovej.

Najmenší záujem mali žiaci o stredné poľnohospodárske školy, stredné odborné učilištia, združené a spojené stredné školy. Všetky štyri stredné poľnohospodárske školy v KSK -v Moldave nad Bodvou, Košiciach - Barci, Veľkých Kapušanoch a Michalovciach vyhlásili druhé kolo prijímačiek. Prijali 174 prvákov, voľných miest zostalo 124. Plánované kapacity neobsadili ani združené stredné školy (ZSŠ) s výnimkou ZSŠ hotelových služieb a obchodu Spišská Nová Ves. Prijali 1007 žiakov, čo je o 464 menej ako plánovali. Z 27 stredných odborných učilíšť v pôsobnosti regionálnej samosprávy sa druhé kolo prijímačiek nekoná iba v SOU stavebnom Michalovce, SOU Viničky, SOU poľnohospodárske Medzev a SOU stavebnom Spišská Nová Ves.

Vysoký záujem bol o obchodné akadémie a odbory kozmetička vizážistka, kaderníčka, kuchár, čašník. Naopak, malý záujem prejavili žiaci o štúdium odborov strojárstvo a staviteľstvo, odevníctvo, krajčír, potravinárstvo, predavač, obchod a podnikanie.

O tom, či sa bude druhé kolo prijímacej skúšky v škole konať, rozhodne riaditeľ po prerokovaní v pedagogickej rade, pričom rozhodnutie zverejní najneskôr do 31. mája.

Vlani prijali do prvého ročníka denného štúdia škôl v pôsobnosti KSK spolu 8256 žiakov, pričom školy plánovali prijať 12 948 nových študentov. Teraz je kapacita košických regionálnych škôl naplnená iba na 63,8 percenta. Na základe štatistických údajov nastúpi v septembri 2006 do stredných škôl v KSK o 975 menej žiakov ako vlani. V ďalších rokoch sa očakáva pokles počtu žiakov končiacich základnú školu o 500 až 700 žiakov, dodala Jakešová.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]