magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Medzinárodný festival komornej hudby KONVERGENCIE 2006
@ Kultúra -> Koncerty      Jun 09 2006 - 18:27 GMT
Festival Konvergencie existuje už siedmy rok (od roku 2000). Od svojho vzniku sa etabloval v hudobnom živote Slovenskou ako špičkové podujatie s progresívnou a kreatívnou dramaturgiou. Hlavným programom festivalu je komorná hudba – klasická aj súčasná – obohatená o alternatívne žánre a štýly. Konvergencie sú financované z prevažnej časti zo súkromných, či grantových zdrojov, s podporou MK SR (cca 35% rozpočtu).

Festival Konvergencie otvára možnosti priamej spolupráce slovenských hudobníkov s významnými zahraničnými interpretmi (Robert Cohen, Vladimir Mendelssohn, Benjamin Schmid, atd). Festivalovými hosťami boli aj Marián Varga, Ida Kelarová, skupina Romano rat, skupina Ghymes, Juraj Bartoš, Miki Škuta a ďalší.

Zakladateľom a umeleckým riaditeľom festivalu je popredný slovenský violončelista Jozef Lupták.

Festival Konvergencie sa koná tradične v Bratislave (september) a v Levoči (jún) a tento rok po prvý raz usporiada koncerty aj v Liptovskom Hrádku, Košiciach a Prešove.

Práve v týchto mestách Konvergencie 2006 začínajú.
Na koncertoch v Evanjelickom kostole v Liptovskom Hrádku (8. júna, 18.00 h), v Mestskej sále historickej Radnice v Košiciach (9. júna, 19.00 h) a v budove Kolégia Evanjelickej cirkvi v Prešove (10. júna, 19.00 h) bude účinkovať medzinárodné zoskupenie hudobníkov, ktorí veľkú časť svojej tvorivej energie vkladajú do interpretácie rozsiahleho repertoáru komornej hudby. Popri umeleckom riaditeľovi, violončelistovi Jozefovi Luptákovi sa predstavia huslisti Igor Karško (koncertný majster Luzerner Sinfonierochester)a Ivana Pristašová, z USA pochádzajúci violista Simon Tandree a český violončelista Vladan Kočí. Zaznejú diela Bélu Bartóka, Franza Schuberta, Vladana Kočího (skladateľ zahrá svoje dielo sám) i slovenských skladateľov Vladimíra Godára (nar. 1956 - 50. výročie narodenia) a Petra Zagara.

Festival Konvergencie pokračuje koncertmi v Levoči (22. jún, 18. august) 22. júna v Evanjelickom kostole (11.00 a 18.00 h) zaznie Trio pre husle, violončelo a klavír Američana Charlesa Ivesa i skladby domácich autorov pre rovnaké inštrumentálne obsadenie - Šabes Jevgenija Iršaia a Talizman Vladimíra Godára. Interpretmi budú renomovaní hudobníci: Ivana Pristašová, Nora Škuta a Jozef Lupták.

18. augusta
sa v slávnom levočskom Kostole sv. Jakuba (začiatok o 18.00 h) uskutoční koncertný projekt Jozefa Luptáka a "klávesového mága" a skladateľa Mariána Vargu.

Vyvrcholením festivalu Konvergencie 2006 bude séria koncertov v Bratislave, v dňoch 14. - 17. septembra.

Jej súčasťou bude atraktívny a nezvyčajný projekt s názvom CELLO COLOSSEUM (14. september, Primaciálny palác), v podaní súboru 8 violončelistov v medzinárodnom festivalovom obsadení pod vedením Roberta Cohena, s pôvodnými dielami pre 8 violončiel ¼udovíta Rajtera (100. výročie narodenia), Sofie Gubajduliny a Arvo Pärta, ako aj aranžmány diel Richarda Wagnera a Wolfganga Amadea Mozarta (250. výročie narodenia),
tradičná BRATISLAVSKÁ NOC KOMORNEJ HUDBY (15. septembra),
komorný koncert nazvaný 250 / 100 / 50, venovaný skladateľským výročiam Wolganga Amadea Mozarta, Dmitrija Šostakoviča a Vladimíra Godára (16. septembra)
a spoločné vystúpenie slovenskej formácie PACORA TRIO s írskou world-music kapelou PUCK FAIR (17. septembra).


/Tlačová správa, Bratislava/   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]