magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Ruedi Härdi: (Dielo bez názvu)
@ Kultúra -> Výstavy      Aug 19 2002 - 11:29 GMT
1.8. - 30. 9. 2002

Múzeum Vojtecha Löfflera

Švajčiarsky umelec Ruedi Härdi je vo svete známy predovšetkým svojimi výtvarnými dielami a umeleckou fotografiou. V Košiciach sa však prezentuje dielom na rozhraní sochárstva a inštalácie. Jasne z neho vyžaruje ekologické posolstvo, potreba ochrany prírody, čo však umelec nekomentuje. Dokonca ho ani nepomenoval, tvrdí, že buď návštevníka osloví, alebo nie.

Jeho objekt je kombináciou drevených ståpov „màtveho lesa“, ktoré obklopujú živý strom. „Màtvy les“ je pospájaný kovovou konštrukciou, aby aspoň v takejto forme ešte existoval, zachoval si aspoň torzovitý ráz niekdajšej majestátnosti. Zároveň v spojení s ľudským zásahom, kovovými skrutkami, vytvára bariéru, či klietku pre živý strom uprostred.

Dávka symbolizmu vytvára rôznorodé asociácie, potreba ochrany narušenej symbiózy človeka a prírody je však citeľná. Slovami posolstva amerických Indiánov: „Až keď vyrúbete posledný strom a otrávite poslednú rieku, pochopíte, že z peňazí sa nenajete.“

Autor svoje dielo bez názvu prezentoval už vo viacerých európskych mestách, naposledy v Prahe a Zvolene. Po ukončení výstavy ho opätovne rozoberie a prenesie inam, kde postaví novú klietku okolo ďalšieho živého stromu. Dokonca má jednotlivé „màtve stromy“ a kovové spojky očíslované, aby sa s tým nezdržiaval a vždy vyzeralo rovnako. V októbri na dielo bez názvu opustiť Múzeum Vojtecha Löfflera a putovať ďalej, tentoraz na Ukrajinu.


Slavomír Szabó   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]