magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Oživené tradície na Tokajskom festivale
@ Kultúra -> Podujatia      Jun 21 2006 - 15:00 GMT
Kultúrne centrum Medzibodrožia a Použia v Kráľovskom Chlmci, Obec Borša, Obec Viničky a Združenie obcí Tokajského regiónu pozývajú všetkých obdivovateľov folklórnych tradícií na Tokajský festival, ktorý sa uskutoční 1. – 2. júla. Areál kaštieľa rodu Rákocziovcov v Borši a areál kúrie Andrássyovcov vo Viničkách sa na dva dni prenesú do sveta nádherných ľudových piesní a tancov, v ktorom dominuje láska ku pôvodnému folklórnemu umeniu.

Zaujímavé prostredie zrenovovaného kaštieľa v Borši ožije v sobotu 1. júla množstvom jedinečných atrakcií. Aj ten najnáročnejší konzument kultúrnych podujatí z radov návštevníkov sa nepochybne bude len veľmi ťažko rozhodovať medzi širokou ponukou pripravených lákadiel, ktoré organizátori s veľkým zápalom pripravili.

O 14-tej hodine sa uskutoční slávnostné otvorenie výstavy ľudových výšiviek a prítomní si budú môcť vychutnať i vernisáž výstavy výtvarných diel „Po stopách Rákocziho – Môj kraj, môj domov“. Chýbať nebude po celé dva dni jarmok s množstvom ukážok tradičných ľudových remesiel spojených s predajom, detská tvorivá dielňa ani pozvanie do tanca, o ktoré sa postará živá hudba z maďarského Tarcalu. Labužníci si istotne nenechajú ujsť súťaž v degustácii tokajského vínka či „festival“ plnenej kapusty. Veľkému záujmu sa v sobotu budú nepochybne tešiť i dobové hradné hry a najkrajšie piesne 60-tych a 80-tych rokov odznejú v rámci nostalgického večierka.

Veľký záujem vzbudí určite medzinárodné folklórne stretnutie vo Viničkách s názvom „Pozdrav Tokaju“, v rámci ktorého o 17.30 vystúpia folklórne kolektívy: Žriedielka Karpát z Ukrajiny, Kamratki z Poľska, Komlóska a Alsóberecki z Maďarska a Tokajský strapec zo Slovenska.

Zaujímavou bodkou za sobotňajšou nádielkou plnou lákavých ponúk bude Rákocziho veselica v kaštieli v Borši, na ktorú sa môžete tešiť od 20-tej hodiny.

Nedeľa 2. júla je hlavným dňom festivalu, preto prinesie návštevníkom množstvo ďalších mimoriadne podnetných prekvapení. O 13.30 sa v obci Borša začne pozývací program na Tokajský festival a už o 14.30 sa uskutoční slávnostné privítanie hostí pred železničnou stanicou. Po príchode mimoriadneho vlaku „Tokajský expres“ z Košíc do Borše, ktorý bude mať zastávky v Kalši, Kuzmiciach, Michaľanoch, Čerhove a Slovenskom Novom Meste a bude ťahaný parným rušňom „Šľachtičná“, sa návštevníci zúčastnia sprievodu do renesančného hradného kaštieľa Rákocziovcov.

Pred oficiálnym otvorením sa uskutoční kladenie vencov k pamätnej tabuli Františka Rákocziho II. pod názvom „Narodil sa vojvoda“. Čosi po 15-tej hodine už vypukne dlho očakávaný hlavný program podujatia „Slávme slávneho!“ a prítomných v rámci „Privítanky“ poteší svojím vystúpením Detský tanečný súbor z Borše, maďarský folklórny súbor Huták virága z Pálházy a Boršianska folklórna skupina z Borše.
V nasledujúcom programovom bloku folklórnych kolektívov z južného Zemplína vystúpi Tokajský strapec z Viničiek, folklórny súbor Malý Horeš, Strapec z Čerhova, Árvalányhaj z Kráľovského Chlmca, Roňava z Michalian a Szelõ z Bare.

Hosťujúce kolektívy sa predstavia v rámci programu „Po stopách Rákocziho“. Diváci určite ocenia tanečné majstrovstvo členov slovenského súboru Šarišan z Prešova, energickým vystúpením zaujmú veľkých i malých tanečníci z ukrajinského súboru Žriedielka Karpát. Maďarský temperament predvedie súbor Tarcali hagyományõrzõk, o dobrú náladu sa postarajú i poľský súbor Swierczkowiaczy a rumunský súbor Fenyõcske. Prítomných poteší i spolok Fortis z Popradu.

Odchod mimoriadneho vlaku „Tokajský expres“ z Borše do Košíc je naplánovaný na 19.00 hod.

Okrem množstva spomenutých atrakcií a hodnotných kultúrnych zážitkov pripravili organizátori i „živú“ pozvánku na festival, ktorá sa uskutoční 28. júna od 16.00 v Košiciach. Po sprievode folkloristov po pešej zóne vystúpi v priestoroch Dolnej brány detská folklórna skupina Rozmaring – sarj zo Sene, maďarská folklórna skupina Barackvirág z Göncruszka a ženská spevácka skupina Tokajský strapec z Viničiek.

Zahraničné kolektívy vystúpia 1. júla aj v obciach Streda nad Bodrogom, Ladmovce, Viničky, Zemplín a Somotor.

Záštitu nad podujatím prevzal predseda Košického samosprávneho kraja JUDr. Zdenko Trebuľa. Podujatie sa realizuje s grantovou podporou Ministerstva kultúry SR.

Príďte si vychutnať jedinečné folklórne vystúpenia, nasať atmosféru plnú výrazných emócií a darujte si neopakovateľné chvíle strávené s autentickým ľudovým umením. Organizátori Tokajského festivalu Vás srdečne pozývajú.

Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]