magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V slovenských Mykénach v Nižnej Myšli začali archeológovia 30. výskumnú sezónu
@ Aktuálne -> Rôzne      Jul 06 2006 - 13:17 GMT
(TASR) - Na opevnenie a pohrebisko osady zo staršej doby bronzovej(1500 rokov p.n.l.) je zameraná jubilejná 30. výskumná sezóna, ktorú v Nižnej Myšli v okrese Košice - okolie realizuje v júli až septembri Archeologický ústav (AÚ) SAV v Nitre, pracovisko Košice.

Ide o najdlhší systematický archeologický výskum na východnom Slovensku a skúmaná lokalita už dostala v odborných kruhoch aj pomenovanie slovenské Mykény.
"Narazili sme tu na zaujímavú archeologickú lokalitu, existujúcu medzi roku 1700 - 1400 p.n.l., čiže je to vlastne z obdobia, kedy prekvitali Mykény," uviedol dnes pre TASR vedúci výskumu Ladislav Olexa. Pripomenul, že v tom čase existovala Trója a svoj vrchol dosiahla aj civilizácia na Kréte. "My vieme po tých 30 výskumných sezónach, že tunajší obyvatelia udržiavali civilizačné kontakty so Stredomorím a vytvorili pozoruhodnú kultúru na križovatke jednej z jantárových ciest zo Severného a Baltického mora.
Olexa informoval, že doteraz odkryli archeológovia v Nižnej Myšli 782 hrobov. Keďže vtedajší ľud takzvanej otomanskej kultúry veril v posmrtný život, zosnulých pochovával so zlatými, bronzovými, medenými či jantárovými šperkmi, náradím, nádobami i zbraňami, ktoré dokazujú vysokú remeselnú zručnosť a estetické cítenie.
Na výskume sa podieľajú aj zahraniční archeoturisti z Nemecka a lokalitu zaradili aj do študijného procesu slovenských poslucháčov histórie, archeológie a antropológie.
Okrem osady a pohrebiska v Nižnej Myšli je tohtoročná sezóna zameraná aj na rozhranie susednej obce Ždaňa, lokalitu Moľva, kde je staroslovanské sídlisko zo 6. - 10. stočia n.l. Pokračuje v rámci mikroregiónu aj vlani začatý výskum významného pohrebiska v Ždani z doby železnej - 6. storočia p.n.l.
"Skúmame teda tri lokality z rôznych období ukazujúce, že oblasť pod Košicami na sútoku riek Torysa, Olšava a Hornád bola počas dlhých stáročí miestom rozvoja kultúr, ktoré ponechali po sebe vzácne nálezy," dodal Olexa.
Obec Nižná Myšľa pripravuje s využitím eurofondov zriadenie archeologického skanzenu na mieste výskumu, pričom odborným garantom projektu je AÚ SAV a košické Východoslovenské múzeum.
Reportáž o nálezoch v Slovenských Mykénach v Nižnej Myšli a okolí uverejnil v najnovšom čísle aj prestížny svetový časopis National geografic.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]