magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Jazdci 22. ročníka Európskeho Pony Expressu zložili slávnostnú prísahu
@ Aktuálne -> Rôzne      Aug 07 2006 - 10:09 GMT
(TASR) - Slávnostnú prísahu včera v Košiciach zložili siedmi jazdci východnej vetvy Európskeho Pony Expressu, čiže konskej pošty, ktorá má v Európe už 22-ročnú tradíciu.

Slovenskí priaznivci Divokého západu a westernového jazdenia sa do tejto akcie, ktorá sa tradične usporadúva ako spomienka na legendárny Pony Express, zapájajú už ôsmykrát. "Tohoročný Európsky Pony Express sa začína už na budúci týždeň 12. v nemeckom Harene a do Košíc, kde je cieľ, dorazíme 20. augusta. Poštové úrady máme na Slovensku v Košiciach, na Podlesku, v Žiline a na štátnej hranici Bumbálka-Makov," informoval TASR šerif a zakladateľ slovenskej vetvy Pony Expressu Rudolf Vass.

Aj európski jazdci, podobne ako ich predchodcovia, ktorí prepravovali v Amerike poštu pred takmer 150 rokmi, museli pred nástupom do "služby" zložiť prísahu. Sľúbili v nej, že ako jazdci Pony Expressu nebudú nadávať, požívať opojné nápoje, vyhľadávať hádky a spory s ostatnými jazdcami. Budú jednať čestne, svedomite si plniť povinnosti a zverený úsek zdolajú aj za cenu straty života v termíne a limite, aký im bol určený.

Muži i ženy z Nemecka, Česka, Poľska a Slovenska v tradičných červených uniformách Pony Expressu prejdú počas 22. ročníka Európskeho Pony Expressu trať dlhú 2360 km. Jej dåžka približne zodpovedá trati, ktorú medzi mestami St. Joseph v štáte Missouri až do kalifornského Sacramenta absolvovali pôvodní jazdci.

Pony Expressom je možné poslať poštu adresátovi kdekoľvek na svete. Z cieľovej stanice ju totiž, už aj s pečiatkami Pony Expressu, odošle príslušná pošta. Jazdci budú prijímať poštové zásielky na každom z celkovo 15 stanovíšť svojich poštových úradov na trase. "Veľmi radi im tú poštu odvezieme a tým, že dáme na ňu svoje vlastné pečiatky československého Pony Expresu, sa tieto pohľadnice či listy stávajú zberateľským unikátom," dodal šerif Vass.

Pony Express spustili v USA v apríli 1860 ako najrýchlejší spôsob doručovania pošty z východného pobrežia na západ a späť. Zásielky jazdci na trati s celkovou dåžkou 4000 míľ doručovali v priemere za 10 dní. Šli pritom dňom a nocou a striedali sa po zhruba 75 až 100 míľach. Postupný zánik pre Pony Express znamenal telegraf, ktorý preklenul Spojené štáty v októbri 1861.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]