magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Takmer 100 koncertov pripravuje v novej 38. sezóne Štátna filharmónia Košice
@ Kultúra -> Koncerty      Sep 07 2006 - 15:14 GMT
(TASR) - Takmer 100 koncertov v meste i širšom regióne pripravila Štátna filharmónia Košice (ŠFK) pre svoju 38. koncertnú sezónu, ktorú začnú 4. októbra otváracím koncertom z diel Bélu Bartóka a Wolfganga Amadea Mozarta.

Pozoruhodná je najmä rôznorodosť novej koncertnej sezóny, uviedol dnes na tlačovej konferencii riaditeľ Július Klein. ŠFK ponúka stretnutie s muzikálom, s najväčšími opernými hitmi, argentínskym Tangom alla Piazolla, s folklórom v podaní spojených orchestrov Diabolských huslí Berkyho Mrenicu a ŠFK a so Shakespearom v rámci literárno - hudobného večera.

Po mimoriadnom úspechu projektu Konzervatoristi hrajú s filharmonikmi v ňom ŠFK pokračuje aj v novej koncertnej sezóne. Klein informoval, že v máji budú znieť koncerty v rámci 52. ročníka medzinárodného festivalu Košická hudobná jar (KHJ). Košickí filharmonici rozšíria svoje pôsobenie mimo svoje sídlo, ktorým je Dom umenia. Okrem koncertovania v mestách regiónu pripravujú nový projekt Hudba v nemocnici.

Dramaturgička ŠFK Mária Kornucíková pripomenula, že dramaturgiu ovplyvnili hlavne dve významné hudobné udalosti roku 2006 - Rok slovenskej hudby a 250. výročie narodenia W.A. Mozarta. Nová koncertná sezóna ŠFK to budú podľa nej aj najväčšie európske talenty a výnimočné umelecké osobnosti. Okrem iných maďarskí huslisti manželský pár Katalin Kokas a Barnabás Kelemen, česká harfistka Kateøina Englichová, náš Dalibor Karvay, Michal Lehotský či Marián Lapšanský. Zaznejú aj menej známe diela Bartóka, Rimského-Korsakova, Respighiho či Berlioza.

Ako ďalej uviedol Klein, tradičnou súčasťou sezóny bude Medzinárodný organový festival (MOF) Ivana Sokola, ktorého 36. ročník sa koná od 12. septembra do 3. októbra s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Novinkou je, že z jeho ôsmich koncertov len tri budú v Košiciach, ostatné v katedrálach v Rožňave, Levoči, Spišskej Novej Vsi, Poprade a Kežmarku. Každý z našich i zahraničných organistov zahrá na nich Bachovu Chorálovú predohru - obľúbenú skladbu Sokola, ktorého životná púť sa skončila vlani.

Na 13. až 23. septembra pripravila ŠFK medzinárodné dirigentské kurzy. Pod vedením fínskeho dirigenta Jorma Panulu bude 20 dirigentov z celého sveta, medzi nimi tri ženy študovať diela Gustava Mahlera, s ktorými sa predstavia na štyroch bezplatných koncertoch.

ŠFK pripravuje aj v tejto sezóne v novembri svoj tradičný Festival súčasného umenia, ktorý je popri KHJ a MOF jej celoslovenskou špecialitou. Medzi sprievodnými podujatiami nebudú chýbať výstavy - v Košiciach sa predstaví kovačický insitný maliar Pavel Hajko.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]