magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vychutnajte si koncert speváckych zborov z Kysaku
@ Kultúra -> Koncerty      Sep 11 2006 - 15:10 GMT
Krajské osvetové stredisko v Košiciach a Magistrát mesta Košice pripravili pre priaznivcov krásneho spevu lahôdku v podobe koncertného vystúpenia speváckych zborov z Kysaku. V stredu 13. septembra sa o 17.00 hod. v priestoroch Dolnej brány v Košiciach predstaví ženský spevácky zbor KYSAČANKA a privezie si so sebou aj hosťa – detský rímsko-katolícky zbor KATARÍNKA. Koncert spadá do cyklu podujatí September v Dolnej bráne a zároveň patrí aj medzi akcie usporadúvané v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Zbor Kysačanka vznikol v roku 1973 ako spevácka skupina a jeho vedenie prebrala od roku 1989 pani Júlia Ráczová. Pod jej taktovkou sa ženský spevácky zbor na V. Slávnostiach zborového spevu Vojtecha Adamca umiestnil v II. pásme. V roku 1997 v Michalovciach získal zbor zlaté pásmo v regionálnej súťaži speváckych zborov Matice Slovenskej a v tom istom roku na celoslovenskej súťaži speváckych zborov Matice Slovenskej získal zlaté pásmo s pochvalou poroty. V roku 2002 na rovnakej súťaži obsadil taktiež zlaté pásmo. V apríli 2004 sa zbor zúčastnil 26. ročníka festivalu zborového spevu Viliama Figuša Bystrého so zahraničnou účasťou, kde získal bronzové pásmo. Minulý rok sa ženský spevácky zbor Kysačanka zúčastnil 7. ročníka obnovenej prehliadky speváckych zborov východného Slovenska Slávnosti zborového spevu Vojtecha Adamca. Zbor je neodmysliteľnou súčasťou miestnych kultúrno-spoločenských podujatí a cirkevných obradov.
Dirigentka zboru pani Júlia Ráczová je povolaním učiteľka hudby. Od roku 1975 bola dirigentkou viacerých detských i dospelých speváckych zborov. V rokoch 1975 – 1989 pôsobila v Štátnom Divadle v Košiciach ako zbormajsterka. Pôsobila v speváckych zboroch Veterina Cassoviensis, Moyzes, Ženský zbor ¼ŠU, Kysačanka a Evanjelický miešaný zbor.

Po vystúpení speváckych zborov si prídu na svoje i milovníci hudby a hovoreného slova. Vychutnať si môžete program Malého štúdia LEN TAK z Košíc.

Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]