magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Paška otvoril 55. akademický rok na košickej Technickej univerzite
@ Aktuálne -> Školstvo      Sep 18 2006 - 15:54 GMT
(TASR) - Cieľom vlády je dosiahnuť do konca volebného obdobia 5-percentný podiel z hrubého domáceho produktu (HDP) na školstvo a vzdelávanie. Uviedol to dnes predseda NR SR Pavol Paška na slávnostnom otvorení už 55. akademického roka na košickej Technickej univerzite (TU).

Zvýšiť sa má významne - na 0,8 percenta - podiel z HDP na financovanie vedy a výskumov. Podľa Pašku sú to parametre vyspelých európskych štátov a Slovensko ako člen EÚ, ak chce uspieť v konkurencii na trhu práce a ľudských zdrojov, musí vytvoriť pre to predpoklady.

"Je nevyhnutné prestať s filozofiou postavenou na konkurenčnej výhode lacnej pracovnej sily. Len rozvojom vysokého školstva, vedy a výskumu môže SR nastúpiť cestu znalostnej ekonomiky a prosperity s jej sociálnym rozmerom," zdôraznil predseda parlamentu. Zopakoval, že vláda nezavedie spoplatnenie dennej formy vysokoškolského štúdia. Pripomenul, že vzdelanie nie je tovar a má byť dostupné pre každého bez ohľadu na jeho finančné a sociálne zázemie.

Paška prisľúbil, že z pozície predsedu parlamentu sa bude zasadzovať za prijatie zákonov zlepšujúcich situáciu v školstve, vrátane riešenia "nízkeho spoločenského statusu vedeckovýskumných pracovníkov a vysokoškolských učiteľov, osobitne vysokoškolských profesorov".

Na deviatich fakultách TU bude v akademickom roku 2006 - 2007 dennou i externou formou študovať vyše 15 700 poslucháčov.

Rektora Juraja Sinay teší skutočnosť, že napriek klesajúcemu demografickému vývoju sa to ich školy nedotklo. Počet študentov sa zvýšil približne o 1000, pričom potešiteľný je nárast prvákov z minuloročných 3 800 na tohtoročných viac ako 5 000.

Problémy s financovaním zatiaľ Sinay nevidí a bližšie sa k nemu podľa vlastných slov chce vyjadriť až po schválení budúcoročného štátneho rozpočtu. "Naštartované programy aj minulou vládou sú v poriadku, teraz už ide len o to, či sa trend udrží, alebo nie," uviedol rektor.

V príhovore k študentom Sinay okrem iného zdôraznil, že košická TU je konsolidovanou univerzitou so širokým spektrom ponúkaných vzdelávacích produktov a významnou výskumnou kapacitou a je o ňu stále väčší záujem zo strany študentov i praxe. "Bez akýchkoľvek pochýb môžeme konštatovať, že práve TU je rozhodujúcim intelektuálnym centrom poskytujúcim oporu regionálnym štruktúram a samosprávam v úsilí o rozvoj východného Slovenska," povedal Sinay.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]