magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Valalická krojovaná paráda
@ Kultúra -> Podujatia      Oct 09 2006 - 13:03 GMT
Obec Valaliky v spolupráci s Krajským osvetovým strediskom Košice a Klubom milovníkov autentického folklóru (KMAF) usporiadali túto nedeľu 8. Októbra jedinečné podujatie „Valalická krojovaná paráda“. Akcia bola najmä výsledkom mimoriadnej iniciatívy starostu obce Valaliky Ing. Milana Tótha a PhDr. Marty Čiderovej z oddelenia kultúry KSK.

V miestnom kultúrnom dome to doslova hýrilo pestrofarebnými krojmi a tento tradičný odev bol zároveň aj podmienkou vstupu na zaujímavý program, ktorý sa uskutočnil v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2006. Podujatie vzdalo hold a uctilo si všetky valalické krojované ženy, ktorým bol vytvorený priestor na predstavenie vlastných krojov, spôsobu ich ušitia a zdobenia.

Folklór si publikum vychutnalo v ucelenej podobe. Nechýbalo vystúpenie ľudovej hudby ŽELEZIAR z Košíc či detí zo ZŠ v Čani pracujúcich vo folklórnom krúžku PANT¼IČKA. Diváci ocenili i vystúpenie domácej sólistky Anny Eliášovej a členiek ženskej speváckej skupiny PARADNE ŇEVESTI z Valalík. Páčila sa aj mužská spevácka skupina BAKŠANE z Kokšova – Bakše a úspech zožala i folklórny súbor HORNÁD z Košíc.

Súčasťou popoludnia bola prezentácia krojov z Abova vo forme výstavy tradičného ľudového odevu, exponáty remeselnej výroby a ručných prác a prítomní obdivovali aj tradičné ľudové izby, ktoré ich preniesli o pekných pár rôčkov späť.
Komplexný pohľad na miestny folklór, ktorý bol hlavným cieľom organizátorov, sa podarilo návštevníkovi predostrieť v mimoriadne kvalitnej forme. „Okorenením“ bol tanečný dom v závere podujatia.

KMAF zrealizoval v rámci nedeľného popoludnia výskum miestnych krojov.
Úspech zožala aj prednáška etnografky PhDr. Klaudie Bugánovej z Východoslovenského múzea v Košiciach, ktorá návštevníkom priblížila výsledky etnografických výskumov odievania a úpravy vlasov zo slovenskej časti Abovskej župy v mikroregióne Hornád.

Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]