magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Výstava Hadházy Molnár Attilu - „MEDITERRÁNIUM“ v Galérii KOS
@ Kultúra -> Výtvarné umenie      Oct 11 2006 - 10:27 GMT
Krajské osvetové stredisko v Košiciach pripravilo v priestoroch svojej Galérie KOS na Hviezdoslavovej ulici výstavu výtvarníka z Maďarska Hadházy Molnár Attilu „MEDITERRÁNIUM“. Vernisáž sa uskutoční v piatok 13. októbra o 16.30 hod.

Autor sa narodil v roku 1962 v Miskolci. Vyrastal v neďalekom mestečku Arnót. Po maturite bol prijatý na VŠ Pedagogickú, odbor zemepis - výtvarná výchova v Nyiregyháza. Výtvarnými pedagógmi mu boli umelci Zoltán Vlakovits a Árpád Bényi. Po získaní diplomu sedem rokov učil na základnej škole v rodnej obci.
Od roku 1992 sa venuje výhradne voľnej umeleckej tvorbe.

Veľkú inšpiráciu nachádza v dielach impresionistického maliara Clauda Moneta. „V ušiach mi znejú slová tohto veľkého francúzskeho umelca, koľkokrát vezmem do ruky štetec. Okúsiť pokoj prírody, precítit jej odvekú silu, uvidieť a nechať uvidieť krásu vo všetkom, nech je to drobná tráva, alebo pohľad na burácajúcu sopku, to je mi blízke,“ vyznáva sa zo svojich pocitov autor.

Počas mnohých rokov pravidelne navštevoval tvorivú dielňu v Mártélyi, kde sa venoval maľovaniu krajiny a roľníckych samôt. „Pod vplyvom mnohých ciest sa moje témy rozšírili o krásy Stredomoria. Priťahuje ma farebnosť Benátok, umelecko-historické pamiatky Egypta, Maroka, Talianska aj Turecka, skalnaté pobrežia Portugalska, Francúzska a Grécka, ako aj samotní tamojší ľudia.“

Výtvarník má za sebou viac ako štyridsať samostatných výstav v rôznych mestách svojej vlasti. Cez kolektívne výstavy a cez zberateľov sa jeho diela dostali do Talianska, Švajčiarska, Japonska, Rumunska, Belgicka.
Výstavu si môžete pozrieť do 7. novembra.

Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]