magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Komisia: Historickému slovensko-maďarskému zmiereniu musí predchádzať diskusia
@ Aktuálne -> Rôzne      Nov 09 2006 - 17:12 GMT
(TASR) - Historické zmierenie medzi Maďarmi a Slovákmi nemôže byť záležitosťou jednorazového politického aktu či deklarácie, ale musí mu predchádzať široká odborná a spoločenská diskusia na oboch stranách. Zhodli sa na tom členovia slovensko-maďarskej komisie historikov, ktorá rokovala dnes v Košiciach v rámci vedeckej konferencie Regionálna a národná identita v maďarskej a slovenskej histórii 18. - 20. storočia.

"Vzťah medzi maďarským a slovenským národom si vyžaduje na začiatku 20. storočia cieľavedomú prípravu politickú a odbornú a je to program na minimálne 5 - 10 rokov," uviedol pre TASR predseda komisie za maďarskú stranu László Szarka. Podľa neho musí mať táto príprava rôzne dimenzie, napríklad prácu s mládežou či spoluprácu kultúrnych inštitúcií a na záver to môže byť aj nejaký politický akt, keď už existuje konsenzus. "Bez konsenzu na jednej i druhej strane sú podobné akty odsúdené len na polovičný úspech alebo neúspech," povedal Szarka. Dodal, že desiatky rokov pracovali na historickom zmierení napríklad Nemci a Francúzi, Nemci a Poliaci či Nemci a Židia.

Podľa slovenského predsedu komisie Štefana Šutaja môže komisia prispieť k zlepšeniu vzťahov medzi Maďarmi a Slovákmi a oboma štátmi predovšetkým tým, že bude prezentovať otázky spoločných dejín a bude ich predkladať v istých alternatívach. "Predovšetkým sa chceme sústrediť na mladú generáciu a istým spôsobom ju pripraviť na tolerantný pohľad na spoločné dejiny," uviedol Šutaj. Podľa neho je citlivých miest v dlhoročných spoločných dejinách veľa, ale pri ich hodnotení a interpretácii stále prevažujú stereotypy a mýty a verejnosť a politici závery historikov často ignorujú. Týka sa to napríklad aj Benešových dekrétov, poznamenal Šutaj.

Spoločná slovensko-maďarská 20-členná komisia historikov pracuje od roku 1993 a doteraz vydala štyri zborníky. V súčasnosti sa sústreďuje okrem iného na prípravu učebníc a učebných textov, týkajúcich sa spoločnej histórie. Stretáva sa raz ročne - striedavo na Slovensku a v Maďarsku. Na budúci rok pripravuje komisia konferenciu o cirkevnej politike v spoločných vzťahoch v 19. - 20. storočí a v roku 2008 o stavovských protihabsburských povstaniach.

Prácu komisie limitujú finančné možnosti, ktoré sa zlepšili získaním prostriedkov v rámci projektu prihraničnej spolupráce INTERREG.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]