magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Košiciach bude 8. festival nezávislých divadiel a kultúry
@ Kultúra -> Divadlo      Nov 16 2006 - 15:46 GMT
(TASR) - Nezávislé divadlá z Európy a afrického Konga sa predstavia na 8. festivale nezávislých divadiel a kultúry, ktorý od 25. novembra do 3. decembra pripravuje v Košiciach Staromestské divadlo.

"Bude to dvadsať divadiel z ôsmich krajín," spresnila dnes na tlačovej konferencii za organizátorov herečka ¼ubica Blaškovičová. K dramaturgii uviedla, že bude to opäť prehliadka rôznorodých predstavení, ktoré robia neštátne divadlá - od detských, cez muzikál, pantomímu a tanečné predstavenie po klasickú drámu, či autorské divadlo.

Predstavenia uvidia nielen Košičania, ale aj milovníci dobrého a netradičného divadla v Spišskej Novej Vsi, Levoči, Rožňave, Prešove a Michalovciach.

Podľa Blaškovičovej sa nezávislé divadlá líšia od klasických "kamenných" nielen tým, že ich nikto nedotuje finančne, ale hlavne tvorivou energiou a kreativitou hercov, ktorí nehrajú preto, že musia, ale preto, že chcú. "Z predstavení to srší, diváci to cítia, spätná väzba je úžasná a obohacuje obidve strany," povedala herečka.

Účasť na festivale, ktorý sumou 22 000 eur finančne podporil Vyšehradský fond, potvrdili nezávislé divadlá zo Slovenska, Česka, Ruska, Ukrajiny, Nórska. Poľska, Maďarska a Konga. Účasť konžských divadelníkov je však otázna, pretože politická situácia sa tam stále mení.

Jazyková bariéra na prestaveniach by podľa Blaškovičovej nemala byť problémom, lebo väčšina je z kategórie takzvaných nonverbálnych a ruština, poľština, ukrajinčina či maďarčina Košičanom určite nie sú cudzie. Po prvý raz sa na "vlastnom" festivale nezúčastní Staromestské divadlo kvôli chorobe jeho zakladateľa, herca, režiséra a dramatika Petra Raševa.

Záštitu nad festivalom prevzal minister kultúry SR Marek Maďarič a podporilo ho aj mesto Košice, Košický samosprávny kraj, České kultúrne centrum, Maďarské kultúrne centrum a ďalší partneri.

Košický festival nezávislých divadiel je zapísaný v medzinárodnom kultúrnom kalendári. Počas doterajších ročníkov na ňom odohrali herci z 13 štátov a 55 súborov takmer 160 predstavení, konali sa workshopy a semináre. Už tradičnými a vyhľadávanými účastníkmi sú divadla GunaGu a Actorec (SR), Shkidy (Rusko), Napszinhaz (MR), Continuo (ČR) a ďalšie.

Košické Staromestské divadlo vzniklo v roku 1998 ako odpoveď profesionálnych umelcov na nezmyselnú divadelnú "transformáciu" v rokoch 1996 - 1998 a ich potrebu slobodnej tvorby.

PROGRAM FESTIVALU   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]