magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Muzikálovú podobu rozprávky Ako šlo vajce na vandrovku uvedie košické BD
@ Kultúra -> Divadlo      Nov 20 2006 - 16:32 GMT
(TASR) - Muzikálovú podobu klasickej rozprávky na motívy Pavla Dobšinského Ako šlo vajce na vandrovku pripravuje pre najmenších divákov košické Bábkové divadlo (BD). Ako prvú premiéru tejto sezóny a 171. premiéru vôbec ju BD uvedie 24. novembra.

Aj keď ide o veľmi známu rozprávku, špecifikom je, že vychádzajúc z bezprostredných skúseností s divákom si scenár napísali košickí bábkoherci sami, uviedla dnes na tlačovej konferencii dramaturgička a riaditeľka divadla Katarína Hegedüsová. Jazyk a výrazové prostriedky sú jednoduché a blízke malým divákov, keďže veková hranica sa posúva už na dva roky.

Inscenácia je husto pretkaná pesničkami. "Každé z týchto podarených zvieratiek, ktoré sa vydali na nebezpečnú cestu do sveta - kačka, kôň, rak i vajce, ktoré sa vydalo na vandrovku, lebo nechce skončiť upečené v koláči, majú svoje pesničky, ktoré ich charakterizujú a vyznávajú sa v nich zo svojich pocitov. Na telo hercom i postavám ich skomponoval košický skladateľ Norbert Bodnár, ktorý už vytvoril pre naše BD už viac ako 30 diel scénickej hudby," informovala Hegedüsová.

Režisérskej taktovky sa ujal skúsený bábkoherec František Dolejší, ktorý už v BD inscenoval rozprávku Nevesta myška a Janko a Mrakohrad.

Košické BD pripravuje v roku 2007 premiéru hier pre deti Šípková Ruženka a Košický Betlehem a na experimentálnej scéne Jorik monodrámu z autorskej dielne Karola Horáka v podaní Miroslava Kolbašského.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]