magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Matka zavraždenej medičky sa obrátila so sťažnosťou proti SR na ES¼P
@ Aktuálne -> Rôzne      Nov 28 2006 - 16:20 GMT
(TASR) - Matka zavraždenej medičky ¼udmily Cervanovej sa v týchto dňoch obrátila na Európsky súd pre ľudské práva. Sťažnosťou namieta porušenie práva na vedenie rodinného a súkromného života, práva na život svojej dcéry, práva na prerokovanie veci v primeranej lehote a na účinný prostriedok nápravy, uviedla jej právna zástupkyňa Iveta Rajtáková.

Prípad nie je ani po viac ako 30-tich rokoch právoplatne skončený. ¼udmilu Cervanovú našli màtvu 14. júla 1976 v potoku Čierna voda neďaleko obce Kráľová pri Senci. Najvyšší súd SR by mal v stredu 29. novembra rozhodovať o odvolaní sa šestice Nitranov, ktorí sú obžalovaní z vraždy jej dcéry.

Podľa Rajtákovej jej matka namietala porušenie práva na nedotknuteľnosť súkromia už na Ústavnom súde SR, ten sa ale jej sťažnosťou v tejto časti odmietol zaoberať. Uznal však "neospravedlniteľnú a netolerovateľnú" dåžku súdneho konania a priznal jej finančné zadosťučinenie za súdne prieťahy. Európsky dohovor však garantuje aj povinnosť štátu vyšetriť porušenie tohto práva a odškodniť postihnuté osoby. To bolo aj dôvodom, prečo sa rozhodla obrátiť na Štrasburg.

Ústavný súd vo svojom rozhodnutí vyslovil právny názor, že v porušení práva na prerokovanie veci v primeranej lehote je zahrnutá aj ochrana práva na vedenie súkromného života. Cervanovej advokátka však o tom nie je presvedčená. "Dåžka, ktorá uplynula od smrti dcéry pani Cervanovej, je až tak neprimeraná, že nemožno hovoriť o účinnom poskytnutí ochrany práva na rešpektovanie rodinného a súkromného života," konštatovala Rajtáková.

Na rozdiel od ÚS má ES¼P aj v otázke namietaného práva na život odlišnú prax a uznáva právo pozostalých obrátiť sa na súd s tvrdením, že bolo porušené právo na život zomrelej osoby. "Kto iný, ako pozostalý, a v tomto prípade matka, to má urobiť?" poznamenala advokátka. Dodala, že aj keď bude prípad definitívne a právoplatne uzavretý, pani Cervanová sa na Slovensku nemá možnosť domôcť účinného prostriedku nápravy - teda určitej formy náhrady za smrť svojho dieťaťa. Preto sa sťažnosťou na ES¼P domáha aj účinného prostriedku nápravy.

ÚS SR 14. septembra 2006 uznal porušenie základného práva Margaréty Cervanovej na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov, respektíve v primeranej lehote, a ako finančné zadosťučinenie jej priznal 650 tisíc korún.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]