magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Karpatská nadácia učí rómske organizácie implementovať európske projekty
@ Aktuálne -> Rôzne      Dec 01 2006 - 17:53 GMT
(TASR) - Umožniť znevýhodneným komunitám východného Slovenska stať sa rovnoprávnymi akceptovanými partnermi pri implementácii európskych projektov bolo cieľom trojdňového školenia, ktoré sa dnes skončilo v Košiciach.

Pre zástupcov ôsmich rómskych mimovládnych organizácií a občianskych združení pracujúcich s Rómami podujatie pripravila Karpatská nadácia. Táto v ďalšej fáze plánuje užšiu spoluprácu pri identifikácii základných problémov rómskych komunít a ich zapracovanie do projektov v súlade so stratégiou rozvoja regiónu. Školenie sa konalo v rámci programu Karpatské mosty, ktorý kvalitným rómskym organizáciám ponúka možnosti pre strategické partnerské spojenia na spoločný postup pri získavaní peňažných zdrojov z európskych programov a finančných mechanizmov. Zúčastnené občianske združenia prejavili záujem najmä o spoločnú tvorbu projektov riešiacich také problémy konkrétnych mikroregiónov, akými sú vysoká kriminalita, pasívny prístup Rómov k nezamestnanosti, nízka vzdelanosť, sociálna odkázanosť a negatívne vplyvy na životné prostredie v okolí rómskych sídiel.

„Budúcnosť praje silným projektom, ktoré dokážu riešiť problémy čo najkomplexnejšie. Občianske združenia pracujúce s rómskymi komunitami často nemajú dostatočný potenciál na takúto prácu. Preto máme snahu s nimi spolupracovať, avšak nielen formou poskytovania know-how, ale i pri realizácii projektov a s dohľadom nad jeho financovaním,“ uviedla riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel.

Karpatská nadácia je súkromná, nezisková podporujúca dobré susedské vzťahy, sociálnu stabilitu a udržateľný ekonomický rozvoj v Karpatskom euroregióne. Pôsobí v jeho susediacich prihraničných regiónoch Slovenska, Maďarska, Poľska, Ukrajiny a Rumunska. Svojím vedomostným a ekonomickým potenciálom od roku 1994 pomohla pri realizácii stoviek projektov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]