magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nové zariadenie núdzového ubytovania otvorili v Košiciach
@ Aktuálne -> Rôzne      Dec 06 2006 - 14:57 GMT
(TASR) - Minimalizovať riziko ohrozenia života ľudí odkázaných na ulicu pomôže zariadenie núdzového ubytovania, ktoré dnes otvorili v Košiciach za účasti primátora Františka Knapíka v objekte bývalých kasární na Kukučínovej ulici.

"Nové núdzové ubytovanie zvýšilo súčasnú kapacitu, ktorá predstavuje 130 až 140 miest, o ďalších 100 ľudí," informoval vedúci oddelenia sociálnych vecí Magistrátu mesta Košice Matúš Háber. Spresnil, že ide o ambulantnú zložku starostlivosti, kde je okrem núdzového ubytovania aj stredisko osobnej hygieny, výdaj polievok a šatstva, sociálne poradenstvo a ostatné duchovné a duševné aktivity.

Pre núdzové ubytovanie slúži v novom dvojpodlažnom objekte 19 troj až štvorlôžkových izieb, pričom jedno poschodie je pre ženy a druhé pre mužov. V prípade potreby sú k dispozícii ďalšie poľné lôžka. O núdznych sa budú starať komunitní aktivisti a košické sestry rádu sv. Vincenta. Jedna miestnosť bude slúžiť ako ošetrovňa a ráta sa aj s miestnosťou pre ľudí pod vplyvom alkoholu. Človek v núdzi môže stráviť v objekte čas od 18. hodiny do 6. hodiny ráno, potom upraví lôžko a zo zariadenia odchádza.

Pre bezdomovcov už slúžia v Košiciach charitatívne zariadenia na Fialkovej a Bosákovej ulici ako aj denný stacionár v Parku mládeže. Podľa Hábera bude mesto riešiť situáciu ľudí v núdzi v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom a prizýva na spoluprácu aj ďalšie subjekty. "Máme veľa bezdomovcov. Sme druhé najväčšie mesto na Slovensku a istým spôsobom sme pre nich lákadlom," dodal Háber.

Podľa neoficiálnych informácií je v Košiciach najmenej 600 bezdomovcov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]