magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na východnom Slovensku je akútny nedostatok absolventov SOU strojárskych
@ Aktuálne -> Školstvo      Dec 07 2006 - 16:53 GMT
(TASR) - Na východnom Slovenku sa prejavuje akútny nedostatok pracovných síl pre strojársky priemysel, čomu tiež neprospieva niekedy unáhlená a nepremyslená racionalizácia siete stredných odborných učilíšť. Upozornili na to dnes na tlačovej konferencii v Košiciach zástupcovia košického SOU strojárskeho, Košického samosprávneho kraja (KSK) i viacerých dotknutých firiem.

Východisko vidia hlavne vo zvýšenom spoločenskom tlaku na podporu tohto typu školstva, prehodnotení jeho financovania a vo vytváraní podmienok už na základných školách, pretože záujem o SOU klesá.

"Nedostatok pracovných síl na trhu práce v oblasti strojárstva je časovanou bombou, " uviedol riaditeľ SOU strojárskeho Aurela Stodolu Miroslav Felber. Podľa jeho názoru "často unáhlenú racionalizáciu siete týchto škôl ak nie zastaviť, tak aspoň skutočne zracionalizovať, aby to bolo od slova racio - rozum".

Ako negatívny príklad uviedol Felber zámer KSK premiestniť ich SOU z centra mesta do košickej periférnej Mestskej časti Šaca do priestorov SOU hutníckeho, ktoré sú nadbytočné po odsťahovaní bilingválneho slovensko - španielskeho gymnázia do mesta. Podľa Felbera to môže ich úspešnej škole so 60-ročnou tradíciou uškodiť a ešte viac znížiť záujem o ňu.

Vedúci odboru školstva KSK Štefan Kandráč s Felberovým argumentmi nesúhlasí. "Naše racionalizačné zámery, ktoré sa dotknú približne 20 škôl v KSK, nie sú unáhlené. Pripravili sme ich veľmi zodpovedne s cieľom zlepšiť podmienky pre školy v našej zriaďovateľskej pôsobnosti, hlavne pre odborné školstvo," povedal Kandráč. Podľa neho SOU strojárske presťahovaním do Šace len získa na vybavenosti a zlepšia sa podmienky vyučovania.

Racionalizáciou siete stredných škôl, ktorá by mala KSK priniesť ročné úspory približne 20 miliónov korún, sa bude 11. novembra zaoberať Zastupiteľstvo KSK.

Na situáciu s nedostatkom obrábačov kovov, zváračov, montérov a ďalších profesií poukázali na tlačovej konferencii zástupcovia firiem. Za nereálne považujú očakávania, že sa ich podarí nahradiť pracovnou silou z Ukrajiny či iných štátov. Vo Východoslovenských strojárňach Košice podľa ich generálneho riaditeľa Matúša Orlovského napríklad už rok chýba v kovoobrábačských profesiách 90 ľudí, pritom ich platové ohodnotenie sa zvýšilo približne z 11 000 korún v roku 2000 na predpokladaných 19 000 korún na budúci rok. Akútny nedostatok vybraných robotníckych profesií pociťujú aj investori v Priemyselnom parku v Kechneci v okrese Košice-okolie, čo potvrdil konateľ rakúskej firmy Künz Hynek Weiss. Odmietnuť viaceré zákazky prinútil tento problém aj firmu Potrubie.

Firmy podľa ich zástupcov majú záujem podporovať SOU finančne, poskytnutím vyučovacích pomôcok a strojov, či miestom na prax pre učňov. Záujem zo strany žiakov a ich rodičov je však najmä o gymnáziá a obchodné akadémie, pričom ich absolventi, ak sa nedostanú na vysokú školu, často končia na úradoch práce.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]