magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košické Múzeum letectva získalo francúzsky stíhač Mirage III
@ Kultúra -> Výstavy      Dec 07 2006 - 16:56 GMT
(TASR) - Bojové lietadlo francúzskej armády Mirage III získalo do svojej expozície Múzeum letectva košického Slovenského technického múzea (STM). Dar Francúzskej republiky, ktorý rozšíri exponáty Galérie prezidentských darov múzea, odovzdal dnes na košickom letisku francúzsky veľvyslanec v SR Jacgues Fauré.

Stíhač Mirage III, ktorý zaradili do výzbroje v roku 1961, nalietal vyše 5200 hodín a vyznačuje sa tým, že operovať môže za každého počasia. Aj v súčasnosti na ňom lietajú vojenskí piloti Francúzska, ale aj Švajčiarska, Izraela a ďalších štátov.

Výstavba prezidentskej galérie, ktorej tradíciu založil bývalý prezident SR Rudolf Schuster a je európskou muzeálnou raritou, stála zhruba 28 miliónov korún.

Celkovo je v Múzeu letectva STM, ktoré sa rozprestiera na ploche 500 krát 300 metrov, v piatich hangároch 52 lietadiel a helikoptér, z toho 18 prezidentských darov. Sú to najmä bojové lietadlá a helikoptéry z výzbroje jednotlivých armád z 12 krajín Európy, USA a Číny, letecké agregáty a množstvo navigačných a iných súčastí lietadiel.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]