magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Maughamovu veselohru Zbožňujem sa vydávať uvedie košické maďarské divadlo Thália
@ Kultúra -> Divadlo      Dec 12 2006 - 08:41 GMT
(TASR) - Klasickú hudobnú veselohru anglického dramatika Somerseta Maughama Zbožňujem sa vydávať uvedie 14. decembra ako svoju štvrtú premiéru sezóny košické maďarské divadlo Thália. Podľa hosťujúceho maďarského režiséra Károlya Korognaia "predstavenie je odsúdené na úspech".

Ako uviedol režisér dnes na tlačovej konferencii, na vine je jednak vynikajúci autor, jednak profesionálne výkony košických hercov. Titulnej ženskej úlohy Victorie sa podľa Korognaia dobre zhostila mladá vychádzajúca hviezda Viktória Rák, ktorá hrá oproti svojmu veku postavu o 15 rokov staršiu. Zvládla to podľa režiséra výborne, čo môže byť pre ňu dobrý vklad do budúcnosti.

Maughamovu hudobnú veselohru už niekoľko desaťročí hrajú s veľkým úspechom maďarské divadlá. Zhudobnil ju maďarský tvorivý tandem Gábor Nádas a Iván Szenes a najmenej štyri ústredné piesne sa stali v Maďarsku hitmi. V Thálii ich zahrá košická džezová formácia Jozefa Olajoša, ktorej pomohla zvládnuť divadelné finesy korepetítorka a maďarská hudobná režisérka Erzsébet Marik.

Hosťujúcim scénickým výtvarníkom je košický akademický maliar Jozef Haščák, hosťujúca je aj autorka kostýmov Anita Szõke a choreografka Ildikó Dévényi.
Riaditeľ Thálie Péter Kolár informoval, že kvôli finančným problémom musí divadlo v tejto sezóne zredukovať dramaturgický plán. Z ôsmich plánovaných premiér jednu vynechajú a jednu presunú do budúcej sezóny. "Bohužiaľ, nedostali sme žiadny grant," dodal Kolár.

Hosťujúci Korognai nie je v košickej Thálii nováčikom, vlani tam režíroval úspešnú hru Kvarteto.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]