magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Poslanci KSK schválili racionalizáciu škôl a školských zariadení
@ Aktuálne -> Školstvo      Dec 12 2006 - 08:41 GMT
(TASR) - Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja dnes schválilo prvú etapu racionalizácie škôl a školských zariadení vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Predpokladaná úspora pre samosprávny kraj predstavuje 20 miliónov korún ročne.

Schválené zmeny sa celkovo týkajú 18 škôl a školských zariadení. Desať z nich v okresoch Michalovce, Spišská Nová Ves a Košice k 31. augustu 2007 zo siete vyradia a následne zrušia. K 1. septembru 2007 ďalších šesť stredných škôl v Rožňave, Spišskej Novej Vsi, Michalovciach a Košiciach zmení sídlo presťahovaním. K rovnakému dátumu do siete škôl a školských zariadení Ministerstva školstva SR zaradia dve stredné školy (po jednej v Michalovciach a Spišskej Novej Vsi).

Na potrebe schváliť materiál, ktorý v KSK začali pripravovať už v predchádzajúcom volebnom období, sa zhodli koaliční i opoziční poslanci. Okrem jediného, ktorý sa zdržal hlasovania, ho podporilo všetkých 49 prítomných členov krajského parlamentu.

Podľa hovorkyne predsedu KSK Zuzany Bobrikovej racionalizácia v regionálnom školstve zohľadňuje ekonomické možnosti samosprávneho kraja, prispôsobuje kapacitu škôl tendenciám populačného vývoja v regióne i potrebám pracovnej sily na trhu práce. V neposlednom rade optimalizuje prevádzku škôl z personálneho i finančného hľadiska.

"Racionalizáciou sledujeme naplnenie kapacity škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK a sústredenie rovnakých odborov, ktoré sú vyučované na školách v blízkom regióne. Výsledkom bude aj úspora v počte pedagogických a nepedagogických zamestnancov. Po presune škôl do nových objektov sa bude robiť príprava v rovnakých odboroch a odstráni sa duplicita. Znížia sa prevádzkové náklady škôl a využijú objekty, ktoré sú majetkom KSK. Lepšie sa využije aj špecializácia učiteľov a počítame aj s lepším využitím dielní," spresnil vedúci odboru školstva KSK Štefan Kandráč.

V dôsledku racionalizácie sa uvoľnia priestory štyroch školských objektov v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK, dve výdajne jedál a zruší sa prenájom v dvoch cirkevných objektoch. Z dôvodov presunu škôl by mal klesnúť počet pedagogických zamestnancov asi o 20 osôb a očakávané je aj zníženie počtu nepedagogických zamestnancov o 36 osôb.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]