magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vlastná ochrana FNLP – bič na kriminálnikov
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 10 2007 - 09:13 GMT
Výrazný pokles kriminality zaznamenali v priestoroch Fakultnej nemocnice L. Pasteura (FNLP) na Triede SNP, odkedy na bezpečnosť zamestnancov, pacientov a návštevníkov dozerá strážna služba, nazvaná Vlastná ochrana. „Od 1. októbra minulého roka, odkedy je ochranka v prevádzke, nedošlo v areáli k žiadnej krádeži či vykradnutiu vozidla,“ oceňuje hovorkyňa nemocnice RNDr. Jaroslava Oravcová.

FNLP preto začiatkom decembra spustila prevádzku strážnej služby aj v priestoroch na Rastislavovej ulici. „Uniformovaní muži sú zamestnancami nemocnice a na bezpečnosť dohliadajú 24 hodín denne. Ich úlohou je odradiť zlodejov či výtržníkov od páchania trestnej činnosti, prípadne ich pri takejto činnosti zadržať a odovzdať polícii,“ upresňuje hovorkyňa.
Členovia Vlastnej ochrany dosiaľ pracovali vo FNLP ako vrátnici alebo informátori. „Keďže ide o našich zamestnancov, náklady na prevádzku strážnej služby sú podstatne nižšie, ako keby sme si mali platiť súkromnú bezpečnostnú službu,“ konštatuje technicko-prevádzkový námestník riaditeľa FNLP Ing. Jozef Hudák.
Na bezpečnosť v oboch nemocničných areáloch dohliada 36 strážnikov. Ich úlohou je predchádzať vreckovým krádežiam v areáli nemocnice, vykrádaniam áut a ďalšej trestnej činnosti. Návštevníci ich spoznajú podľa modrej uniformy. Ich výstroj tvoria plynová pištoľ, pendrek a putá. „V ich kompetencii je zadržať podozrivého z páchania trestnej činnosti do príchodu polície. Navzájom sa dorozumievajú vysielačkami,“ konkretizuje hovorkyňa a dodáva, že zvýšiť bezpečnosť v oboch prevádzkach má aj kamerový systém, ktorý začali v nemocnici zavádzať v roku 2005. Bezpečnostné kamery kúpili z peňazí za výber parkovného v areáli na Rastislavovej ulici. Za ostatné dva roky nemocnica takto získala vyše 5 miliónov korún. Od 1.januára 2007 prevádzkuje FNLP aj platené parkovisko pred areálom pri I. psychiatrickej klinike na Triede SNP.
Vo FNLP dochádzalo v minulosti pomerne často k drobným krádežiam osobných vecí pacientov i zamestnancov. Najčastejšie sa strácali mobilné telefóny a peňaženky. Výnimkou neboli ani vlámačky do automobilov parkujúcich priamo v areáli i v jeho okolí.

Marián GLADIŠ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]