magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Českí umelci sa podieľali na príprave premiéry Luskáčik v košickom ŠD
@ Kultúra -> Divadlo      Jan 10 2007 - 13:35 GMT
(TASR) - Českí umelci, baletný majster Vlastimil Harapes a dirigent Miloslav Janíček sa podieľali na naštudovaní klasického baletu Petra Iľjiča Čajkovského, ktorý baletný súbor košického Štátneho divadla (ŠD) uvedie v premiéra 12. januára.

Harapes tancoval Luskáčika, jednu z najkrajších baletných rozprávok pre deti od päť do 99 rokov, približne pred 20 rokmi a hosťoval s ním aj v Budapeštianskej opere a balete. "Som rád, že som pri tejto novej originálnej verzii košického baletu," uviedol dnes na tlačovej konferencii Harapes, ktorý je v súčasnosti interným zamestnancom košického ŠD. Potešila ho najmä vysoká profesionalita súboru, ktorý vytvoril šéf košického baletu a režisér predstavenia i autor scény Ondrej Šoth. "Mám z tohto radosť, keď to vidím, pretože sú to ľudia s výbornou školou a divák to musí cítiť," dodal majster. Obetavosť súboru ocenil aj Janíček, ktorý predstavenie hudobne naštudoval s dirigentom Igorom Dohovičom.

Podľa Šotha je prínos najnovšej košickej verzie Luskáčika v tom, že prináša typ predstavenia, v ktorom je dôležitejší pohľad detského ako dospelého diváka. Vychádzal pritom zo skúseností z domáceho i zahraničného prostredia, keď deti sa na tomto predstavení nudili a často z neho odchádzali. "Našou snahou bolo urobiť klasickú rozprávku pre malého diváka, aby po predstavení cítil radosť z krásnej hudby a tanca," uviedol Šoth.

Baletnými majstrami predstavenia sú Marilena Halászová a Andrej Halász a uvádzajú ho v dramaturgii Zuzany Mistríkovej a Marileny Halászovej. Predstavenie umocní aj premietanie filmových podkladov Vasila Sevastyanova a kreatívne kostýmy Andriya Sukhanova.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]