magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Recyklačný fond doteraz podporil projekty sumou vyše 2,1 miliardy Sk
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 19 2007 - 08:29 GMT
(TASR) - Vyše 2,1 miliardy Sk poskytol počas 4-ročnej existencie rôznym subjektom na projekty súvisiace so zberom, separovaním a recykláciou odpadov Recyklačný fond (RF) na Slovensku, ktorý je jediným svojho druhu neštátnym účelovým fondom v Európe.

"Pri realizácii projektov tým RF dokázal veľmi dynamicky zabezpečiť rozvoj zberu a spracovania odpadu," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Košiciach predseda Správnej rady RF Juraj Dlhopolček. Spresnil, že kým v roku 2002 sme na Slovensku evidovali 15 000 ton spracovaných odpadov, dnes je to už 190 000 ton. Ambíciou je dosiahnuť s prispením RF do roku 2013 priemyselné spracovanie 1 milióna ton separovaného odpadu, čo by malo byť 50 % z jeho celkového množstva.
Podľa Dlhopolčeka RF doterajšími aktivitami nielen pomohol pri čistení životného prostredia, ale vytvoril aj ekonomický základ pre vznik firiem spracovateľského priemyslu a prispel k vytvoreniu viac ako 700 pracovných miest.
RF od svojho vzniku poskytol v Košickom kraji 195 subjektom - podnikateľom, obciam a mestám - takmer 232 miliónov Sk. Medzi najvýznamnejšie patrí komplexný systém zberu a závod na spracovanie opotrebovaných pneumatík, ktorý košická spoločnosť V.O.D.S. otvorila v priemyselnom parku v Kechneci.
RF podporil v kraji sumou 66 miliónov Sk prostredníctvom 13 projektov miestnej samosprávy zavedenie alebo rozšírenie separovaného zberu odpadov v mestách a priľahlých obciach. Podľa Dlhopolčeka je dobrým príkladom mesto Košice, ktoré získalo za vyzbieraný a vytriedený odpad v rokoch 2002 až 2005 takmer 7 miliónov Sk.
RF už podporil niekoľko projektov v hodnote vyše 14 miliónov Sk napríklad v košickej spoločnosti na zber a spracovanie odpadu KOSIT s majoritným podielom talianskeho investora. KOSIT si takto zabezpečil linky na separovanie odpadu, veľkokapacitné kontajnery či vozidlá. Jeho najnovším zámerom je vybudovať pri spoločnosti centrum ekologického vzdelávania, v ktorom by robili osvetu hlavne pre školskú mládež.
Ako na tlačovej konferencii zdôraznil Peter Gallovič z Ministerstva životného prostredia SR, aktivity RF môžu významne prispieť k tomu, aby mestá a obce splnili požiadavky nového zákona o odpadoch, ktorý im určuje separovať do roku 2010 päť zložiek odpadu - papier, sklo, plasty, kovy a biologicky rozložiteľný odpad.
RF bol zriadený v roku 2001 zákonom o odpadoch. Povinnosťou dovozcov a výrobcov je odvádzať na jeho účet finančné prostriedky za komodity stanovené zákonom.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]