magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Ústavný súd SR začal fungovať v dočasnom režime
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 22 2007 - 12:13 GMT
(TASR) - Ústavný súd SR od dnešného dňa funguje v takzvanom dočasnom režime. Tvoria ho totiž iba štyria z Ústavou SR predpísaných trinástich sudcov.

Ján Auxt, ¼ubomír Dobrík, Juraj Horváth a Ján Luby budú striedavo pracovať v jedinom trojčlennom senáte pod vedením predsedu Dobríka, pričom vedením súdu je nateraz poverený vekovo najstarší sudca Juraj Horváth, informoval poradca ÚS pre styk s médiami Štefan Németh.
Senát ÚS bude v tomto zložení rozhodovať iba o najdôležitejších veciach v jeho kompetencii. Plenárne veci, medzi ktoré patria napríklad konania o súlade zákonov, vydanie súhlasu s trestným stíhaním alebo väzbou sudcov, či disciplinárne konanie voči sudcom, ale aj volebné sťažnosti bude môcť ústavný súd riešiť až v novom doplnenom zložení.
Sudca Horváth, ktorý je dočasne poverený vedením ústavného súdu, verí, že tento stav nebude trvať dlho. Je presvedčený, že parlament na najbližšom zasadaní zvolí chýbajúceho kandidáta a že prezident republiky už v priebehu februára vymenuje nových sudcov a ústavný súd sa tak znovu stane plne funkčným súdnym orgánom ochrany ústavnosti a základných ľudských práv a slobôd.
Personálny odliv na ÚS nastal potom, ako sa ústavní sudcovia Ján Klučka a Daniel Šváby v máji 2004 stali sudcami Európskeho súdneho dvora a Súdu prvej inštancie v Luxemburgu. Vlani v októbri ich nasledoval bývalý predseda ÚS Ján Mazák, ktorý sa stal na Európskom súdnom dvore generálnym advokátom. Plénum ÚS sa stalo nefunkčným definitívne dnešným dňom, keď sa skončil sedemročný mandát šiestim sudcom – Jurajovi Babjakovi, Eduardovi Bárányovi, Alexandrovi Bröstlovi, ¼udmile Gajdošíkovej, Lajosovi Mészárosovi a Štefanovi Ogurčákovi.
Národná rada SR do dnešného dňa nezvolila potrebný dvojnásobný počet kandidátov na uprázdnené miesta, z ktorých prezident republiky vyberie deviatich nových sudcov s už dvanásťročným mandátom. K Tiborovi Kubíkovi, Ivette Marušákovej, Darine Ličkovej, Petrovi Brňákovi, Miloslave Čutkovej, Alexandrovi Fuchsovi, ¼udmile Gajdošíkovej, Štefanovi Harabinovi, Sergejovi Kohutovi, Milanovi ¼alíkovi, Lajosovi Mészárosovi, Marianne Mochnáčovej, Ladislavovi Oroszovi, Želmíre Šebovej, Márii Trubanovej, Petrovi Vojčíkovi a Rudolfovi Tkáčikovi, ktorí boli postupne zvolení od mája 2004 do decembra 2006, by mal v utorok 30. januára pribudnúť posledný, osemnásty kandidát. Poslanci NR SR by ho mali zvoliť na schôdzi Národnej rady SR a vyberať budú medzi Tiborom Šafárikom a Vlastou Kunovou.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]