magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vo VSG otvorili výstavou prezentujúcu 55 rokov jej činnosti
@ Kultúra -> Výstavy      Jan 26 2007 - 08:55 GMT
(TASR) - Päťdesiatpäť rokov výstavnej a zberateľskej činnosti prezentuje výstava, ktorú otvorili dnes v košickej Východoslovenskej galérii (VSG).

Za vyše pol storočia získala VSG do fondov približne 8500 diel východoslovenskej proveniencie. Pre obmedzené priestorové možnosti sa ich podarilo vystaviť okolo 250.
Ako uviedol riaditeľ galérie a hlavný kurátor výstavy Peter Markovič, ide o reprezentatívny prierez zastúpený dielami a autormi, ktorí niečo znamenajú v slovenskom i stredoeurópskom kontexte. Sú to jednak diela starších osobností zakladateľského významu ako Jozef Czauczik, bratia Klimkovičovci či krajinár Ladislav Mednyánsky, cez príslušníkov Košickej moderny Konštantína Bauera a Konštantína Köváriho - Kačmárika až po súčasných autorov, Juraja Bartusza či Alexandra Eckerdta.
"Pre mňa osobne je dôležitý fundament krajinomaľby 19. storočia, ktorý má veľkú hodnotu pre slovenský dejepis umenia, ale je tu aj jedinečná zbierka autorov Košickej moderny. Sú tu unikátne maľby - pekná kolekcia z tvorby Antona Jaszuscha, alebo ďalší zberateľský klenot - kolekcia z diela Júliusa Jakobyho," uviedol Markovič k špecifikám výstavy.
VSG bola založená v decembri 1951, ale expozičnú činnosť sa začala o rok neskôr výstavou Východoslovenskí maliari 19. storočia. Od roku 1953 do roku 1992 sídlila v budove Dessewffyho paláca, kde v roku 1973 sprístupnili prvú stálu expozíciu Maliarstvo 19. a 20. storočia na východnom Slovensku. V dôsledku reštitúcie sa galéria v roku 1992 presťahovala do bývalého Župného domu. V roku 1991 bola premenovaná na Galériu Júliusa Jakobyho podľa jedného z najvýznamnejších predstaviteľov výtvarného umenia 20. storočia na Slovensku. Pôvodný názov VSG jej vrátili v roku 1997. V galérii bolo doteraz niekoľko tisíc výstav.
Výstava Bilancia - Východoslovenská galéria 1952 - 2007 potrvá do 4. marca.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]