magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košickí seniori budú mať možnosť zlepšovať svoje mentálne schopnosti
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 29 2007 - 08:58 GMT
(TASR) - Dostať trénovanie pamäti do povedomia verejnosti ako efektívny nástroj proti zhoršovaniu mentálnych schopností starnúcej populácie je cieľom najnovšej aktivity košickej neziskovej organizácie Senior Dom.

Už v pondelok sa v kultúrno-spoločenskom centre Južan uskutoční úvodná prednáška k tejto problematike. Povedie ju Dana Steinová, špecialistka na seniorské vzdelávanie z pražského Centra pre trénovanie pamäte EURAG (European Federation of Older Persons). Steinová sa viac ako 20 rokov venuje vytváraniu nových neprofesijných vzdelávacích programov, stála pri zrode pražskej Univerzity tretieho veku a založila aj prvú českú medzigeneračnú Univerzitu voľného času. Vďaka nej je v Českej republike vyškolených vyše tisíc trénerov pamäti, čím si krajina drží svetový primát.
Podľa riaditeľky Senior Domu Olgy Rodziňákovej dôstojný život seniorov je jednou zo základných úloh ich organizácie a aj preto sa púšťajú do tohto projektu. Senior Dom ho pripravuje v spolupráci s pražskou seniorskou organizáciou Dom Portus a košickým Psychosociálnym centrom, pričom samotné tréningy povedú jeho vyškolené pracovníčky v nasledujúcich mesiacoch. "V Prahe sa tréningu pamäti venuje veľká spoločnosť, v Bratislave zatiaľ nikto, ale ako poznám košických seniorov, verím, že u nás to bude fungovať," uviedla Rodziňáková. Pripomenula, že predlžovanie dåžky života môže byť pre spoločnosť vážnym problémom, ale ak sa zameriame na zvyšovanie sebestačnosti a predåženie nezávislosti seniorskej populácie, potom sa tento problém mení na výzvu. "Z ekonomického hľadiska je to najlacnejšia cesta a zároveň najdôstojnejší spôsob starnutia z pohľadu konkrétneho človeka," dodala.
Na úvodnej prezentačnej prednáške českej odborníčky, ktorá sa začína o 10. hodine, sa zúčastní aj bývalý predseda britského zväzu dôchodcov Eric Reid. Vstupné je dobrovoľné. Samotné kurzy sa začnú koncom februára, neskôr by k nim mali pribudnúť aj kurzy rýchleho čítania.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]